Exportul de electricitate s-a redus cu aproape 4% in primele 11 luni din 2015

Romania a exportat in primele 11 luni ale anului trecut cu 4% mai putina electricitate comparativ cu perioada similara a anului 2014. Principalii beneficiari ai energiei livrate de Romania au fost Bulgaria, Ungaria si Serbia. Conducerea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) apreciaza ca in acest an consumul intern de electricitate va fi in crestere.

Din informatiile furnizate de ENTSO-E, reteaua europeana a transportatorilor de energie, in intervalul ianuarie-noiembrie 2015, exporturile au totalizat 7.373 MW, cu 3,8% mai putin comparativ cu 7.667 MW in perioada similara din 2014, desi in primele patru luni era in urcare cu peste 30%.

La jumatatea lui 2015, volumele de energie vandute peste granita erau similar cu cele din primele sase luni ale anului 2014. Deocadamdata nu sunt disponibile informatii legate de exportul de energie pentru intregul an 2015. In medie, energia exportata in primele 11 luni ale anului trecut a fost de 670 MW pe luna. Energia exportata de Romania ajunge in principal in Bulgaria, Ungaria si Serbia.

Potrivit lui Niculae Havrilet, presedintele ANRE, exportul de electricitate este echivalent, in medie, cu 12% din productie.

Din analiza datelor ENTSO-E reiese ca, incepand cu mai 2015, volumele exportate au fost mai mici in fiecare luna fata de 2014, cel mai mic nivel fiind inregistrat in iunie, de aproape doua ori mai mic fata de iunie 2014.

Citeste si:
Primul județ din România unde toate satele sunt racordate la...
Covasna, primul județ din...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

La sfarsitul anului trecut, Ministerul Energiei a publicat conform caruia in primul trimestru exporturile de energie ar urma sa fie mai mari cu aproape 5% fata de primele trei luni ale anului trecut.

Pe de alta parte, consumul de electricitate este estimat de Ministerul Energiei sa creasca cu 2% in perioada ianuarie-martie. “Ma astept la o crestere de consum intern in 2016, in primul rand pentru ca exista acest progres tehnologic la nivelul consumatorilor casnici, adica foarte multi au multe aparate electrocasnice”, a spus presedintele ANRE.

Sursa foto: chungking / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri