Profitul Fondului Proprietatea (FP) a coborat la noua luni sub 1 miliard de lei, la 984,5 milioane de lei (221,3 milioane de euro), dupa o scadere de 26 de milioane de lei pe parcursul lunii septembrie, insa ramane aproape dublu fata de primele noua luni ale anului trecut, scrie Mediafax.

Profitul Fondul Proprietatea a atins un nivel record de 1,064 miliarde de lei la sase luni, dar a coborat in luna iulie cu 50 de milioane de lei si cu 6 milioane de lei in luna august. In primele noua luni ale anului trecut, Fondul Proprietatea a inregistrat un castig de 535,2 milioane de lei.

Activul net al Fondului a scazut la 14,7 miliarde de lei (3,33 miliarde de euro) in septembrie, de la 14,94 miliarde de lei in luna august. La sfarsitul anului trecut, activul net inregistra o valoare de 15,013 miliarde lei. Valoarea portofoliului de actiuni cotate la bursa si incluse la catogoria de active circulante a crescut la finele lunii septembrie la 7,29 miliarde de lei (1,65 miliarde de euro), de la 6 miliarde de lei in aceeasi perioada a anului anterior. In luna iunie, detinerile in companii listate se situau la 7,57 miliarde de lei. In luna august, compania avea actiuni cotate la bursa de 7,52 miliarde de lei.

In functie de sectoare, "petrol & gaze" are cea mai ridicata pondere in portofoliul Fondului Proprietatea, de 44,74% din valoarea activului net, in scadere usoara de la 45,55% in august. Segmentul "electricitate & gaz: transport, distributie, furnizare" a ajuns la o pondere de 23,08%, comparativ cu 22,71% in august.

Cele mai importante detineri din portofoliul Fondul Proprietatea nu au variat semnificativ fata de luna august. Participatia la OMV Petrom (SNP) a scazut usor, la 34,41% din valoarea activului net, de la 34,97% in august, in timp ce actiunile Hideroelectrica reprezinta 14,32%, fata de 14,09% in luna anterioara.

Cititi si Profitul Fondul Proprietatea a scazut in august

Portofoliul de actiuni necotate se situa la finele lunii septembrie la 6,24 miliarde de lei (1,41 miliarde de euro) aproape neschimbat fata de luna iunie. Comparativ cu 8,1 miliarde de lei la sfarsitul lunii septembrie a anului precedent, portofoliul de actiuni necotate a fost redus cu aproape un sfert.

Fondul avea depozite bancare de 333,2 milioane de lei in septembrie, in scadere de la 490,6 milioane de lei in aceeasi luna anul trecut, dar si fata de 363,7 milioane de lei in iunie. In august, depozitele bancare ale companiei totalizau 326 milioane de lei. In luna septembrie, portofoliul de titluri de stat al Fondul Proprietatea a scazut cu 40 de milioane de lei, la 893 milioane de lei. Plasamentele in titluri de stat se situau la finele lunii august la 933 milioane de lei, la fel ca in iunie, si aproape dublu fata de septembrie anul trecut, cand totalizau 482 milioane de lei.

La cotatia de 0,9 lei/unitate din inchiderea sedintei de miercuri si o valoare a activului net pe actiune de 1.2438 lei la finele lunii septembrie, titlurile Fondului se tranzactioneaza la un discount de 27,64%.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

Foto: Shutterstock / chart decreasing

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri