Ministrul Mediului vrea o "DNA a padurilor" pentru reducerea defrisarilor

Ministerul Mediului vrea sa creeze o „DNA a padurilor” prin infiintarea Garzilor Forestiere, o structura a carei infiintare este prevazuta de o lege care inca nu a trecut de Parlament. Institutia ar urma sa fie creata cu scopul cresterii controlului in acest sector grav afectat de defrisari ilegale si ar fi trebuit infiintata inca de anul trecut.

„Noi vrem ca personalul garzilor forestiere sa fie trecut printr-o evaluare, pe criterii de performanta si integritate. Speram ca legea sa treaca inainte de sarbatori. Inca nu putem vorbi despre dotarea lor cu arme, insa ele ar trebui sa fie un fel de DNA a padurilor”, a declarat ministrul de resort, Cristiana Pasca Palmer, in prima ei conferinta de presa in aceasta calitate.

Fostul ministru al Mediului, Gratiela Gavrilescu, spunea la jumatatea anului trecut, ca un numar de 8,8 milioane de metri cubi de padure se taie ilegal, anual, in Romania. Prejudiciul cauzat de aceste defrisari se ridica la 1,5 miliarde de lei. Din acest motiv, Garda Forestiera era prevazuta sa fie infiintata in 1 septembrie 2015. Potrivit propunerilor de anul trecut, la nivel teritorial ar urma sa fie noua Garzi Forestiere, fiecare cu cel putin 40 de angajati, preluati in principal de la comisariatele silvice.

Palmer a spus ca, pentru membrii acestor garzi forestiere, „un test psihilogic nu e suficient sa ne asiguram ca vor fi in afara oricarei tentatii”.

Nevoia de control

Crearea acestei structuri ar urma sa contribuie si la o intarire a controlului pe care ministerul il exercita in sectorul forestier, iar in zilele urmatoare Palmer a spus ca va constitui un corp de control care sa aiba atributii „puternice” in aceasta zona. Alaturi de acest obiectiv, Palmer are in vedere si „inchiderea buclei” in privinta Radarului padurii, astfel incat cetatenii care semnaleaza potentiale infractiuni forestiere sa poate urmari ce se intampla cu sesizarilor lor.

Citeste si:
Ho╚Ťii bancomatelor din dou─â localit─â╚Ťi din Gala╚Ťi au fost prin╚Öi în...
Ho╚Ťii bancomatelor din dou─â...

„Cei care fac sesizari trebuie sa stie ce s-a intamplat cu sesizara lor, daca in urma sesizarii a fost cineva condamnat. Padurile, la fel ca apa, reprezinta o resursa strategica a Romaniei”, a adaugat Palmer.

Aer mai curat

Nu in ultimul rand, Palmer a afirmat ca printre principalele sale obiective in calitate de ministru este repornirea, la nivel national, a retelei de monitorizare a calitatii aerului, precum si crearea unei agentii nationale a ariilor protejate, avand in vedere ca „23% din suprafata tarii este arie protejata”.

Sursa foto: basel101658

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Economie »Setari Cookie-uri