Drept urmare, Palmer a dispus Corpului de Control al ministrului sa faca o verificare a acestei situatii.

„Cred ca pentru nimeni nu mai este un secret ca gestionarea deseurilor din Romania este la ani distanta de alte state europene. Am vrut sa vad de ce Romania nu are un sistem complet de trasabilitate a deseurilor, desi au fost investite sume semnificative de bani in ultimii ani pentru dezvoltarea unui sistem IT care sa asigure acest serviciu”, scrie Palmer.

Ea adauga ca datele necesare deciziilor strategice se obtin greu, cu intarziere si necesita multa prelucrare, ceea ce incetineste dezvoltarea si aplicarea politicilor de mediu.

Corpul de Control al ministrului a inceput aceasta verificare in urma cu cateva luni. Concluzia la care a ajuns este ca sistemul Elsys, in esenta un software privind transferurile internationale de deseuri, nu poate fi folosit.

Citeste si:

„Banii au fost cheltuiti, dar sistemul este inca nefunctional in 2016! Ca atare, am sesizat prin Corpul de Control institutiile abilitate pentru o ancheta in acest sens”, precizeaza Palmer.

Elsys ar fi trebuit sa permita firmelor care transporta deseuri in Romania, cu scopul de le valorifica, sau care tranziteaza teritoriul Romaniei, sa ceara online toate avizele si pemisele necesare de la autoritatile cu responsabilitati in domeniu.

Autoritatile ar fi avut, astfel, acces la toate datele aferent oricarui transport, precum tipul deseurilor, cantitatea transportata sau destinatia transportului.

Sursa foto: Agerpres Foto