Un sistem de verificare a deseurilor care intra in tara, de 1,2 mil. euro, nefunctional de 5 ani

Un sistem informatic, in care guvernul din 2011 a investit 1,2 milioane de euro, este inca nefunctional, scrie ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer, pe pagina sa de Facebook. Acest sistem, denumit Elsys, ar fi trebuit sa ajute autoritatile responsabile cu protectia mediului sa aiba o evidenta a oricaror transporturi de deseuri. Din 2011, insa, acest sistem este nefunctional, desi banii, atat fonduri europene, cat si de la bugetul de stat al Romaniei, au fost cheltuiti.

Drept urmare, Palmer a dispus Corpului de Control al ministrului sa faca o verificare a acestei situatii.

„Cred ca pentru nimeni nu mai este un secret ca gestionarea deseurilor din Romania este la ani distanta de alte state europene. Am vrut sa vad de ce Romania nu are un sistem complet de trasabilitate a deseurilor, desi au fost investite sume semnificative de bani in ultimii ani pentru dezvoltarea unui sistem IT care sa asigure acest serviciu”, scrie Palmer.

Ea adauga ca datele necesare deciziilor strategice se obtin greu, cu intarziere si necesita multa prelucrare, ceea ce incetineste dezvoltarea si aplicarea politicilor de mediu.

Corpul de Control al ministrului a inceput aceasta verificare in urma cu cateva luni. Concluzia la care a ajuns este ca sistemul Elsys, in esenta un software privind transferurile internationale de deseuri, nu poate fi folosit.

Citeste si:
Cum vom putea calatori de la un capat in altul al tarii cu 50 de lei
AFM a lansat programul pentru...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

„Banii au fost cheltuiti, dar sistemul este inca nefunctional in 2016! Ca atare, am sesizat prin Corpul de Control institutiile abilitate pentru o ancheta in acest sens”, precizeaza Palmer.

Elsys ar fi trebuit sa permita firmelor care transporta deseuri in Romania, cu scopul de le valorifica, sau care tranziteaza teritoriul Romaniei, sa ceara online toate avizele si pemisele necesare de la autoritatile cu responsabilitati in domeniu.

Autoritatile ar fi avut, astfel, acces la toate datele aferent oricarui transport, precum tipul deseurilor, cantitatea transportata sau destinatia transportului.

Citeste si:
Min. Mediului va utiliza un sistem de consultare publică, bazat pe...
Premieră în România:...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri