Guvernul a aprobat o serie de masuri pentru imbunatarirea gestionarii ambalajelor si deseurilor de ambalaje, scopul acestor masuri fiind de a preveni, reduce si inlatura efectele negative ale deseurilor de ambalaje asupra mediului si de a evita consectintele negative rezultate din blocajul pietei, conform News.ro

”Situatia managementului deseurilor in Romania este proasta. Acest lucru treneaza de foarte mult timp (...) Astazi, din pacate, mai mult 90% din deseurile municipale sunt depozitate la groapa de gunoi. Noi avem o tinta de 50%, deci suntem foarte departe de atingerea tintei. Dintre acestea, mai bine de 30% sunt deseuri de ambalaje care nu ajung in circuitul de reciclare”, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Cristiana Palmer.

Ordonata de urgenta aprobata modifica si completeaza Legea 249/2015, care vizeaza administrarea ambalajelor si deseurilor din ambalaje, astfel incat sa permita remedierea rapida a situatiei existente, respectiv inlaturarea unor situatii care ar putea bloca piata deseurilor de ambalaje, reducerea impactului financiar negativ asupra operatorilor economici afectati si o mai buna performanta de valorificare a deseurilor din ambalaje.

Principala modificare: Producatorii pot recupera orice tip de marca de deseuri corespunzator tipului lor de ambalaje

”Prima modificare se refera la posibilitatea reala a producatorilor de produse de ambalaje sa-si atinga tintele de valorificare si reciclare prin resurse proprii si nu doar prin intermediul acelor faimoase organisme de transfer de responsabilitate”, a spus Palmer.

Ea a explicat ca aceasta prevedere era deja in varianta din 2015, dar in acea varianta producatorii erau obligati sa colecteze din piata deseurile rezultate din brand-ul propriu, acest lucru punand foarte multe limitari.

”Noi am eliminat acesta prevedere astfel incat orice producator in clipa de fata poate recupera din piata orice tip de marca de deseuri care corespunde tipului de ambalaje pe care acestia le pun pe piata”, a explicat ministrul Mediului.

Alte modificari: Constituirea unei Comisii speciale si clarificari privind anularea licentelor de operare

Alte masuri prevad constituirea Comisiei de autorizare pentru infiintarea si autorizarea operatorilor specalizati pentru preluarea responsabilitatii gestionarii deseurilor de ambalaje, clarificari cu privire la conditiile si termenele in care poate fi anulata licenta de operare acordata operatorilor economici tip OTR, respectiv la ce reprezinta de fapt “2 ani consecutivi de la momentul constatarii ca acestia nu-si indeplinesc obiectivele stabilite”, pentru a nu mai duce la interpretari personale, la incertitudini si la incapacitatea autoritatilor de control de a pune in aplicare corect sanctiuni.

”O ala modificare se refera la faptul ca Organismele de Transfer de Responsabilitate (OTR) care nu-si vor atinge obiectivele de reciclare timp de 2 ani consecutivi li se va suspenda autorizatia de functionare”, a explicat Palmer.

Potrivit unui comunicat de presa al Guvernului masurile prevazute in ordonanta de urgenta vor avea efecte pozitive asupra mediului pe termen mediu si lung, contribuind la reducerea cantitatilor de deseuri generate, precum si la cresterea capacitatilor de colectare si reciclare a deseurilor de ambalaje, in vederea atingerii obiectivelor de valorificare pe fluxurile de deseuri, asumate de Romania fata de Uniunea Europeana.

Sursa foto: MOHAMED ABDULRAHEEM / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri