Preturile petrolului au crescut vineri cu 5%, la peste 30 de dolari pe baril, ca urmare a temperaturilor scazute din Statele Unite su Europa si a evolutiei pozitive a burselor la nivel global, transmite Reuters.

Contractele futures pentru petrol se indreapta spre prima crestere saptamanala din acest an, dar analistii avertizeaza ca preturile ar putea fi influentate de avansul stocurilor, pe fondul supraproductiei , conform Mediafax.

"Ar putea fi nivelul minim al pietei, dar investitorii simt ca stocurile vor continua sa creasca, din cauza faptului ca oferta depaseste cererea", a declarat Tony Nunan, manager in domeniul pietei petrolului la Mitsubishi Corp in Japonia.

Din punct de vedere al factorilor fundamentali, preturile petrolului sunt prea scazute, daca analizam perspectivele pe termen mediu si lung, dar este dificil de spus cat timp vor mai fi influentate preturile de incredere, a explicat Nunan.

Agentia Internationala pentru Energie estimeaza in raportul lunar publicat marti ca piata mondiala a petrolului va ramane aprovizionata in exces cel putin inca un an.

Citeste si:
Profitul OMV Petrom a scazut in 2019. Cum arata cifrele companiei
Profitul OMV Petrom a scazut...

Cotatia petrolului Brent, de referinta la Londra, este in urcare cu 1,5 dolari, la 30,75 dolari pe baril, revenind de la un minim de 27,1 dolari pe baril, si se indreapta spre o crestere de peste 6% la nivelul saptamanii.

Pretul petrolului de referinta pe piata americana este in crestere cu 1,26 dolari, la 30,79 dolari pe baril. Cotatia este cu peste 4 dolari peste minimul ultimilor 12 ani, de 26,19 dolari pe baril, si este pe cale sa inregistreze un avans saptamanal mai mare de 4%.

Cresterea cotatiilor petrolului a contribuit la calmarea pietelor de capital. Indicele MSCI pentru regiunea Asia-Pacific, excluzand Japonia, a urcat cu 2,67%, de la un minim al ultimilor patru luni atins in sedinta de joi.

Citeste si:
Broker intrebat de coronavirus: Daca ai stomac tare, bursa e tot bursa
Coronavirus si pietele...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romanul infectat cu coronavirus si internat in Japonia se simte bine
Setari Cookie-uri