La New York, petrolul cu livrare in octombrie este cotat in urcare cu 0,99%, la 43,1 dolari pe baril. Petrolul Brent, de referinta la bursa din Londra, creste cu 0,78%, la 47,94 dolari pe baril. „In termeni procentuali, cresterea de 10% de joi este spectaculoasa. In dolari insa, cresterea a fost de doar 4 dolari”, a declarat Daniel Ang, analist la Phillip Futuresm, scrie Mediafax.

Economia americana a inregistrat un avans de 3,7% in trimestrul al doilea, depasind toate estimarile analistilor intervievati de Bloomberg, potrivit datelor publicate joi de Departamentul pentru Comert. Cresterea preturilor petrolului s-a accentuat dupa ce Royal Dutch Shell a anuntat o situatie de forta majora in privinta exporturilor din Nigeria, compania lucrand la repararea a doua conducte inchise din cauza hotilor si a unei avarii.

Pretul petrolului de referinta in SUA a scazut sub 40 de dolari pe baril in aceasta saptamana, din cauza temerilor provocate de incetinirea cresterii economiei chineze. Cotatiile titeiului sunt cu circa 31% sub un maxim al acestui an atins in luna iunie, pe fondul speculatiilor ca supraoferta la nivel global se va prelungi. Membrii OPEC au refuzat sa reduca productia, in timp ce stocurile din SUA sunt cu 90 de milioane de barili pentru media ultimilor cinci ani.