Pretul petrolului Brent ar putea reveni anul viitor la 55-60 dolari pe baril, fata de 52 dolari in prezent, ceea ce ar contribui la dezvoltarea sectorului energetic, dar si la majorarea inflatiei, iar pentru revigoarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) ar fi nevoie de infiuntarea unei banci de investitii si de simplificarea reglementarilor, a declarat vineri, pentru News.ro, directorul general adjunct in cadrul casei de brokeraj Tradeville, Ovidiu Dumitrescu.

Pretul petrolului la nivel mondial a trecut rareori de bariera celor 50 de dolari pe baril din luna decembrie a anului trecut pana acum, cand a crescut la valoarea de 52 de dolari, in cazul titeiului Brent, de referinta pe piata din Londra.

Evolutia a obligat multe companii din energie sa inghete marile proiecte de investitii si sa-si eficientizeze activitatea pentru a putea supravietui. Un pret de 50-60 dolari pe baril asigura doar supravietuirea industriei, cu conditia optimizarii drastice a costurilor de operare, a explicat, recent, pentru News.ro, presedintele Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA), Artur Stratan.

In schimb, un nivel de peste 60 dolari/baril ar permite reluarea investitiilor in cazul marilor proiecte. In 2017 s-ar putea inregistra o revenire solida a pretului catre pragul de 60 de dolari pe baril, considera Ovidiu Dumitrescu.

”Exista sansele unei reveniri catre cotatii de 55-60 dolari pe baril pentru petrolul Brent, ceea ce ar impulsiona atat dezvoltarea in sectorul energetic, cat si cresterea preturilor de consum”, a declarat Dumitrescu.

Preturile de consum au inregistrat o stagnare din 2015 incoace in Romania, rata anuala a inflatiei fiind+ in august de -0,2%, potrivit datelor publicate recent de Institutul National de Statistica (INS).

In perioada 1 septembrie 2015 - 31 august 2016, preturile alimentelor au crescut cu 1,96%, marfurile nealimentare s-au ieftinit cu 1,4%, iar serviciile cu 1%.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a crescut mult sub potentialul economiei in acest an, din cauza lichiditatii scazute si a prezentei slabe a sectorului privat, potrivit lui Dumitrescu.

Economia romaneasca a crescut in al doilea trimestru din 2016 cu 6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata statisticile oficiale.
Rata de crestere este cea mai inalta inregistrata din 2008 incoace.

Dumitrescu considera ca prima si cea mai importanta masura pentru revigorarea bursei ar fi existenta unei banci de investitii dedicata listarii companiilor romanesti pe BVB. In plus, ar trebui simplificat cadrul de reglementare al pietei.

”Ar fi de mare ajutor si masuri de simplificare a cadrului de reglementare in privinta pietei, inclusiv la nivel fiscal, avantaje fiscale pentru companiile locale listate, uniformizarea cerintelor de transparenta pentru companii listate si nelistate de o anumita anvergura ce activeaza in Romania si reinfiintarea pietei de produse derivate, inclusiv cu o contraparte centrala puternica”, a afirmat Dumitrescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri