Incercarile statului de a vinde pachete minoritare de actiuni la mai multe firme se lovesc de refuzul conducerii acestora, spune AAAS. Una dintre explicatii este complexitatea legislatiei. In aceste conditii, insitutia, fosta AVAS, nu poate sa isi vanda pachetele minoritare de actiuni la peste 300 de firme.

“Conducerile societatilor refuza sa intocmeasca documentatia de privatizare, in cazul pachetelor minoritare detinute de autoritate, motivand complexitatea ei prin faptul ca legislatia privatizarii in vigoare nu contine prevederi privind simplificarea acesteia”, a precizat AAAS, la solicitarea wall-street.ro.

In intervalul 1992-2014, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fostul AVAS, a vandut actiuni la aproape 7.500 de firme. La sfarsitul anului 2014, in portofoliul AAAS se aflau 609 societati, cu un capital social de 5,8 miliarde de lei, din care institutia detinea 1,1 miliarde de lei. Dintre acestea, 308 erau privatizabile, iar celelalte erau in lichidare sau dizolvare.

AAAS a vandut in 2014 actiuni la noua firme, operatiuni din care a incasat 4,6 milioane de lei. Anul trecut, Autoritatea a reusit sa vanda pachete minoritare de actiuni doar la trei firme, respectiv Albacarn Alba Iulia, Servagromec Dambovita si Agromec Somcuta Satu Mare. Institutia nu a precizat cati bani a incasat din aceste vanzari.

Pentru 2016, AAAS si-a propus sa vanda 19 pachete minoritare de actiuni, a caror valoare nominala depsasete 7,5 milioane de lei.

AAAS spune ca veniturile din privatizare realizate anul trecut si cele prognozate pentru 2016 au avut in vedere, printre altele, faptul ca portofoliul de firme privatizabile este format preponderent din pachete mici de actiuni. O alta explicatie avansata de AAAS este interesul scazut al investitorilor.

Totodata, tolba de firme in care AAAS are “pachete de actiuni libere de sarcini” devine tot mai goala, avand in vedere ca diversi creditori instituie popriri pe conturile acelor societati.

Un alt motiv pentru care AAAS nu poate scoate la vanzare actiuni la mai multe societati este ca exista revendicari de active aflate in proprietatea acestora, ceea ce face ca vanzarea sa fie lovita de nulitate pana la solutionarea definitiva a acestor diferende.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri