Schimbarea „in bine” a economiei romanesti se va produce in momentul in care vom reusi sa avem o legislatie stabila pe care o vom si respecta. Carmen Neagu, CEO al companiei EnergoBit, spune ca stabilitatea si predictibilitatea legislativa, precum si respectarea legilor la toate nivelele societatii, este una dintre cele mai importante premise ale dezvoltarii Romaniei.

„In ultimii ani am avut parte de schimbari legislative neasteptate, cu un impact major asupra investitiilor straine in Romania, fie si numai exemplul schemei suport pentru energiile regenerabile, unde cifrele au inregistrat scaderi dramatice dupa schimbarile legislative din 2013, constituie un o referinta graitoare”, afirma Neagu.

O legislatie coerenta pe termen lung si predictibila este necesara si in sectorul energetic, astfel incat companiile din piata sa isi poata realiza la termen planurile investitionale. Spre exemplu, desele modificari ale legislatiei din sectorul energiei regenerabile au dus la „prabusirea investitiilor si pierderea credibilitatii statului romani in fata investitorilor”, considera seful EnergoBit.

Potrivit lui Neagu, renuntarea la accentul pe pretul cel mai mic din legislatia achizitiilor publice si inlocuirea lui cu criteriul calitativ va avea rolul de a creste calitatea produselor si serviciilor din piata.

„Modificarea asteptata a legislatiei in acest sens ar insemna sustinerea calitatii produselor si serviciilor de pe piata cu pastrarea unui nivel decent al costurilor care sa poata justifica investitii in cercetare si dezvoltare”, adauga Neagu.

Lipsa infrastructurii inseamna costuri mai mari

O a treia masura sugerata de Neagu este dezvoltarea infrastructurii, fie ca vorbim de cea de transport, feroviara sau rutiera (autostrazi, sosele, drumuri nationale si judetene) sau energetica.

„Am resimtit de multe ori lipsa unei infrastructuri adecvate atat in plan personal cat si in plan profesional, care duce la costuri de operare mai mari si la pierderi de energie, timp, bani”, precizeaza Neagu.

In industria energetica, un efect pozitiv ar putea fi reprezentat de sustinerea proiectelor de eficienta energetica si gasirea de surse de investitii pentru realizarea acestora.

La nivel european exista numeroase reglementari in acest sens, insa in Romania, transpunerea Directivei de eficienta energetica s-a oprit la solutionarea zonei de asigurare a finantarii, fondurile necesare pentru realizarea unor astfel de lucrari fiind greu de gasit, spune Neagu. La fel de importanta este elaborarea unei strategii energetice, domeniu unde, „din pacate”, sunt multe promisiuni, dar deocamdata nu prea multe rezultate concrete.

„Lipsa unor solutii complexe care sa incurajeze finantarea unor proiecte cu impact major asupra eficientei energetice este poate una dintre cauzele care fac ca modernizarea sistemului energetic national sa se realizeze intr-un ritm lent, mentinand pierderie din sistem la un nivel semnificativ”, afirma Neagu.

Grupul de firme EnergoBit din Cluj-Napoca a fost infiintat in 1990, fiind specializat in domeniul echipamentelor si lucrarilor pentru industria energetica. La finalul anului 2012, fondul polonez de investitii Innova Capital a preluat 53% din capitalul EnergoBit.

Wall-Street.ro a lansat proiectul anului: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv, din toamna anului trecut, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale oamenilor de afaceri, managerilor, antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala.

Sursa foto: EnergoBit

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri