Cum coloreaza Romania harta comerciala a lumii. Cu ce tari avem deficite si excedente in comertul exterior

Tarile din Orientul Mijlociu si de pe continentul african sunt destinatiile cu care Romania are cel mai mare excedent comercial: 3,5 miliarde de euro in total. In acelasi timp, China este partenerul fata de care avem cel mai mare deficit extern: importurile din 2015 au depasit exporturile cu 2,3 miliarde de euro.

Pe baza datelor centralizate la Institutul National de Statistica (INS), „Adevarul“ va prezinta deficitele si excedentele comerciale ale Romaniei, colorand astfel harta lumii in functie de plusurile si minusurile balantei comerciale realizate in anul 2015, conform Adevarul Financiar.

17 destinatii cu care avem excedente

Exporturi mai mari decat importurile am realizat in parteneriatele cu 17 destinatii, dintre care se detaseaza intregul continent african si grupul de tari din Orientul Mijlociu si Apropiat (Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Iran, Liban, Siria, Yemen, Georgia, Armenia, Azerbaidjan si Irak).

In tarile din Orientul Mijlociu si Apropiat, Romania a exportat in 2015 marfuri in valoare totala de 2,2 miliarde de euro si a importat produse totalizand 376 de milioane de euro, astfel ca a rezultat un excedent comercial de 1,8 miliarde de euro.

Pe locul al doilea in topul destinatiilor cu excedent comercial se regaseste continentul african, unde Romania a exportat marfuri in valoare totala de 2,2 miliarde de euro si de unde a importat produse de 518 milioane de euro, rezultand astfel un surplus de 1,7 miliarde de euro.

Cititi articolul integral pe Adevarul Financiar.

Sursa foto: jijomathaidesigners / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri