Cresterea PIB a fost revizuita de catre INS, de la 3,7% la 3,8%

Produsul intern brut a avut un avans pe durata intregului an, de 3,8%. In trimestrul patru a crescut cu 1,1% in termeni reali, fata de trimestrul precedent, a anuntat Institutul National de Statistica.

In estimarile anterior trimise, PIB-ul era estimat cu o crestere de 3,7% in 2015, conform Mediafax.

Fata de acelasi trimestru din anul 2014, PIB-ul a inregistrat o crestere cu 3,8% atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier. Seria ajustata sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a revizuirii estimarilor pentru anul 2015, nefiind inregistrate modificari semnificative, se arata intr-un comunicat al INS.

In functie de datele ajustate sezonier, PIB estimat pentru trimestrul IV a fost de 181,54 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 1,1% fata de trimestrul III 2015 si cu 3,8% fata de trimestrul IV 2014.

Produsul intern brut estimat pentru anul 2015 a fost de 712,832 miliarde lei preturi curente, in crestere – in termeni reali – cu 3,8% fata de 2014.
Volumul valorii adaugate brute totale nu s-a modificat anul trecut, fiind insa inregistrate modificari pe unele ramuri de activitate, respectiv administratie publica si aparare, asigurari sociale din sistemul public, invatamant, sanatate si asistenta sociala (+0,2 puncte procentuale); informatii si comunicatii (+0,1 puncte procentuale); activitati de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (-0,1 puncte procentuale).

Volumul impozitelor nete pe produs s-a diminuat cu 0,1 puncte procentuale. Pe categorii de resurse:

- 4,2% agricultura
- 23,2% industria
- 7,4% constructii
- 15,8% comertul cu ridicata si cu amanuntul, transport, hoteluri si repararea autovehiculelor
- 8% tranzactiile imobiliare

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, modificari ale contributiei la cresterea PIB in anul 2015, intre cele doua estimari, au inregistrat consumul final individual efectiv al gospodariilor populatiei, de la +3,9% la +4%, formarea bruta de capital fix, de la +1,8% la +2,1%, importul de bunuri si servicii, de la +3,5% la +3,8% si exportul de bunuri si servicii de la +1,9% la +2,3%.

Sursa foto: jijomathaidesigners / Shutterstock
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri