Romania este tot mai indatorata de la o luna la alta, iar problema majora este ca se imprumuta masiv in perioade de crestere economica, iar banii imprumutati sunt TOCATI, in loc sa fie investiti pentru a aduce dezvoltare. In plus, veniturile la buget nu tin pasul cu cresterea economica, bazata pe consum iar cheltuielile vor sari din schema si anul acesta. Executia bugetara la 4 luni arata o dublare a deficitului bugetar in aprilie fata de martie 2019, dar si in primele 4 luni din an fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Datele publicate de Ministerul Finantelor Publice, cu tot mai mare intarziere (executia bugetara trebuie publicata pe 25 a lunii urmatoare perioadei pentru care se face raportarea), arata ca pe primele 4 luni din 2019 deficitul bugetar s-a situat 11,4 miliarde de lei, fata de 6 miliarde de lei in aceeasi perioada a anului trecut. Iar acest deficit este inregistat in conditiile in care, pentru primul trimestru al anului, INS a raportat o crestere economica de 5%, considerata fabuloasa in actualul context european.

“Atunci cand dorim sa stim cat de buna este o guvernare sau cat de sustenabila este directia pe care merge economia, nu este suficient sa se uitam doar la ratele de crestere economica. Acestea pot fi, uneori, de-a dreptul inselatoare. Ne amintim cum au stat lucrurile in anii 2007 si 2008, inainte de criza, cand economia Romaniei crestea tot cu ritmuri record, pentru ca mai apoi sa ne confruntam cu una dintre cele mai severe caderi economice. Si in economie, ca si in alte privinte, mai mult nu inseamna neaparat mai bine. Performantele cantitative se pot evapora usor daca nu sunt insotite si de progrese calitative. In absenta acestora din urma, cifrele rotunde in statistica privind cresterea economica pot ajunge sa reflecte doar iluzia sustenabilitatii.

In contextul actual, ratele inalte de crestere economica sunt insotite de acutizarea deficitelor – bugetar, comercial si de cont curent. Aceasta spirala a deficitelor se va dovedi impovaratoare pentru Romania in anii urmatori. Cand echilibrele macroeconomice se deterioreaza continuu, in ciuda cresterii economice, devine evident ca directia de politica economica este gresita”, avertizeaza consilierul prezidential, Cosmin Marinescu.
Potrivit acestuia, Romania este singura tara din Uniunea Europeana al carei deficit bugetar incepe cu cifra 3, in ciuda asigurarilor guvernantilor ca totul este sub control, ca nu deficitele sunt problema Romaniei, ca si altii au deficite mari etc.

“Dublarea deficitului bugetar a avut loc desi investitiile publice sunt in regres fata de anul anterior. De exemplu, cheltuielile de capital sunt cu aproape 5% mai mici decat cele aferente perioadei corespunzatoare a anului 2018. Totodata, pe primele 4 luni ale anului curent, in ciuda tintelor ambitioase asumate in materie de investitii, proiectele europene au inregistrat un avans de doar 7% fata de situatia anului 2018. Pe partea de venituri, fondurile de la UE au inregistrat o crestere de doar 1,3% fata de anul trecut”, subliniaza Cosmin Marinescu.

In acelasi timp, el puncteaza faptul ca veniturile bugetare la 4 luni sunt mult in urma tintei de crestere programata, la fel si principalele categorii de venituri fiscale. De exemplu, pe primele 4 luni, incasarile din TVA au crescut cu doar 12%, fata de tinta anuala de aproape 17%. Desi datele recente arata mentinerea unui ritm ridicat al comertului si importurilor, dinamica veniturilor din TVA nu indica imbunatatirea colectarii. Pentru indeplinirea tintei de colectare la TVA ar fi necesara majorarea incasarilor cu circa 19% in perioada mai-decembrie 2019.

“Pe de alta parte, cheltuielile cu asistenta sociala (inclusiv pensii) s-au majorat pe primele 4 luni cu 15% fata de 2018. Rezulta ca, pentru incadrarea in bugetul asumat, aceste cheltuieli necesita un spor de doar 4,9% in urmatoarele 8 luni, fata de perioada aferenta din 2018. Insa, in conditiile majorarii asumate a pensiilor cu 15% de la 1 septembrie, deja poate fi estimata depasirea bugetului de pensii, asa cum am indicat inca din etapa reexaminarii bugetului”, mai spune consilierul prezidential.

Si deficitul comercial se adanceste continuu. In 2018, deficitul comercial a crescut cu 17%, la un nivel record de peste 15 miliarde de euro. Pe primul trimestru din 2019, deficitul comercial a crescut cu 34% in raport cu trimestrul I al anului trecut, ritm dublu fata de cresterea anuala din 2018.

Romania este, si in acest caz, singura tara din Europa Centrala si de Est ale carei deficite comerciale se adancesc.

“Aceasta spirala a deficitelor aflate in continua expansiune ridica mari semne de intrebare in privinta sustenabilitatii. Asemenea evolutii poarta, bineinteles, amprenta politicilor prociclice axate exclusiv pe stimularea consumului, in timp ce au fost neglijate investitiile si predictibilitatea economica – atat de necesara mediului de afaceri. Insa, la spirala deficitelor trebuie sa adaugam si inflatia – aflata recent in plina ascensiune – dar si deprecierea monedei nationale din ultimele luni. Aceste evolutii musca agresiv din puterea de cumparare a romanilor. Rezulta astfel tabloul unei guvernari marcate de dezechilibre si volatilitate”, puncteaza oficialul prezidential.

Paradoxul este ca toate acestea se intampla in plina crestere economica. De aici si indiciul unei guvernari lipsite de responsabilitate, care pare sa ofere doar iluzia sustenabilitatii, in timp ce impovareaza, pe zi ce trece, situatia economica a Romaniei, incheie Cosmin Marinescu.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri