Energia verde a generat probabil una dintre cele mai puternice transformari in peisajul energetic autohton, in ultimii sase ani, cu investitii totale de peste 6 miliarde de euro, atrase in acest sector pe baza unei scheme de sprijin extrem de generoase, potrivit Mediafax. Practic, in 2006, Romania nu avea nicio turbina instalata, in timp ce acum a ajuns la circa 1.500 de „mori de vant“ si la hectare intregi plantate cu panouri solare.

Potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, in 2006, carbunii asigurau 42% din productia de energie, in timp ce energia nucleara avea o pondere de 9%, in contextul in care la Cernavoda functiona un singur reactor. La acel moment, Romania nu avea nicio turbina eoliana montata.

In 2010, circa 42% din toata energia produsa in Romania se baza pe carbuni, in timp ce Nuclearelectrica avea o contributie de 19%. Anul trecut, numai 27% au mai venit din carbuni, energia verde ajungand la o pondere de 12,5%, iar energia nucleara de 18,2%.

Sursa foto: majeczka/Shutterstock