Pretul mediu al unui certificat verde a fost anul trecut de 42 de euro, fata de 56 de euro in 2012, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), scrie Mediafax.

Anul trecut au fost tranzactionate 9,9 milioane de certificate verzi, in urcare cu 78,3% de la 5,55 milioane de unitati in 2012, pe fondul cresterii accelerate a productiei de energie din surse regenerabile.

Certificatele verzi se acorda gratuit de catre stat producatorilor de energie din surse regenerabile. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi, in functie de tipul de tehnologie folosita, pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

Citeste si:

Anul trecut, producatorii de energie regenerabila au generat 6.100 GWh de energie, aproape dublu fata de 2012.

De asemenea, anul trecut au beneficiat de certificate verzi unitati de productie a energiei verzi cu o capacitate instalata de 4.349 MW, de la 2.299 MW in 2012.

Energia verde reprezinta in prezent aproximativ 20% din totalul capacitatilor de productie din Romania.

Pentru sfarsitul acestui an, ANRE estimeaza ca vor primi certificate verzi capacitati de 6.005 MW, aproape cat toate hidrocentralele operate de Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica din Romania.