Producatorii romani s-au plans de mai multe ori de faptul ca marile lanturi de supermarketuri si hipermarketuri din Romania promoveaza produse ieftine din import si lasa putin spatiu pentru produsele locale, scrie News.ro.

In alte state ale Uniunii Europene (UE) functioneaza mecanisme complexe care-i protejeaza pe producatorii interni de preturile preturile prea mici ale importurilor.

”Aceste mecanisme, adresate in special importatorilor, impiedica comercializarea produselor sub un anume pret. Imi este greu sa accept ca laptele romanesc pleaca de la fermieri si cu 60 de bani litrul”, a declarat Irimescu.

Citeste si:

Legislatia care permite stabilirea unor preturi minime la import a fost adoptata in Romania inca din 2007, la intrarea in UE, dar nu a existat directia care sa se ocupe cu aplicarea concreta a legi.

Situatia se va schimba incepand cu aceasta vara, sustine ministrul Agriculturii.

Irimescu considera ca trebuie clarificate si relatiile dintre fermieri, procesatori si retaileri, pentru a se reduce diferentele intre pretul primit de producatori si cel de la raft din Romania. Potivit asociatiilor de producatori, laptele este vandut de producatorii din Romania cu circa 60 de bani pe litru, iar la raft, consumatorul plateste cel putin 4 lei pe litru.