Comertul en gros a crescut 9,3% in aprilie

Cifra de afaceri din comertul cu ridicata, un indicator al afacerilor dintre firmele din sectorul de comert, a avansat in aprilie cu 9,3% fata de aceeasi luna din 2015, ritm accelerat comparativ cu cel din martie, crestere sustinuta de comertul cu masini, echipamente si bunuri de consum nealimentare, arata datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

In martie, afacerile din comertul cu ridicata au crescut cu 8,3% in ritm anual, impulsionate de comertul cu masini. Cumulat pe primele patru luni, afacerile din comertul cu ridicata au crescut cu 7,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, scrie News.ro.

Cea mai mare crestere s-a inregistrat, in aprilie 2016, in comertul cu ridicata de masini, echipamente si furnituri, sector in care afacerile au fost mai mari cu 28% fata de aceeasi perioada din 2015, potrivit datelor INS.

Comertul en gros cu bunuri de consum nealimentare a avansat in aprilie cu 17,8%, iar afacerile cu produse alimentare, bauturi si tutun au crescut cu 17,5%. Fata de luna anterioara, comertul en gros a scazut in aprilie cu 6,6% pe serie bruta, dar a avansat cu 1% in cifre ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si variatiile sezoniere.

Statisticile nu includ comertul dintre firme cu autovehicule si motociclete. Comertul cu ridicata este practicat in special de comerciantii care cumpara produse in cantitati mari, pe care le revand in cantitati mai mici altor comercianti sau clienti finali.

Citeste si:
Expo Market Doraly vrea sa deschida spatii comerciale in Cluj si Iasi
Expo Market Doraly se extinde...

Anul trecut, comertul en gros a inregistrat un avans de 4,1% comparativ cu 2014, in special ca urmare a cresterii cu 17,4% din afacerile cu echipamente informatice si de telecomunicatii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri