In aprilie, afacerile din comertul cu ridicata au crescut cu 9,3% in ritm anual, impulsionate de comertul cu masini si alimente. Cumulat pe primele cinci luni, afacerile din comertul cu ridicata au crescut cu 7,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cea mai mare crestere s-a inregistrat, in luna mai 2016, in comertul cu ridicata de masini, echipamente si furnituri, sector in care afacerile au fost mai mari cu 29,7% fata de aceeasi perioada din 2015, potrivit datelor INS.

Comertul en gros cu produse agricole neprelucrate si animale vii a avansat in luna mai cu 23,6%, iar afacerile cu bunuri de consum nealimentare au crescut cu 16,1%. Fata de luna anterioara, comertul en gros a scazut in luna mai cu 2,9% pe serie bruta si cu 1,1% in cifre ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si variatiile sezoniere.

Citeste si:

Statisticile nu includ comertul dintre firme cu autovehicule si motociclete. Comertul cu ridicata este practicat in special de comerciantii care cumpara produse in cantitati mari, pe care le revand in cantitati mai mici altor comercianti sau clienti finali.

Anul trecut, comertul en gros a inregistrat un avans de 4,1% comparativ cu 2014, in special ca urmare a cresterii cu 17,4% din afacerile cu echipamente informatice si de telecomunicatii.