Persoana care achita pana la 30 iunie integral impozitele respective beneficiaza de o reducere stabilita de consiliul local.

Guvernul a prelungit termenul pentru plata dupa ce a adus mai multe clarificari legate de plata acestor impozite abia la finele lunii martie, foarte aproape de data limita pana la care se putea face plata.

Prin noul Cod Fiscal, autoritatile au vizat sa se treaca de la un sistem de impozitare in functie de proprietarul cladirii (persoana fizica/persoana juridica) la unul in functie de destinatia imobilului.

Pentru cladirile cu destinatie rezidentiala impozitul se poate situa intre 0,08% si 2% din valoarea impozabila a cladirii. In precedentul Cod fiscal, cladirile detinute de persoanele fizice erau impozitate cu 0,1%.

La cladirile cu destinatie nerezidentiala, impozitul este de 0,2-1,3% din valoarea cladirii.

Cum se stabileste valoarea impozabila a cladirii

Valoarea cladirii este stabilita de un evaluator autorizat, dar rapoartele de evaluare, pentru a fi luate in calcul, nu pot avea o vechime mai mare de 3 ani fata de anul pentru care se plateste impozit. In cazul in care imobilul a fost tranzactionat in precedentii 5 ani, se va folosi ca valoare impozabila valoarea din tranzactie.

Citeste si:

De asemenea, in cazul in care imobilul a fost construit in ultimii 5 ani se va utiliza valoarea finala a lucrarilor de constructii. Daca imobilul nu se incadreaza in situatiile mentionate si valoarea nu a fost actualizata in ultimii 3 ani, cota de impozitare se stabileste la 5%.

Care sunt impozitele pentru locuintele in care sunt inregistrate firme

In luna martie, cand au exins temenul pentru plata, autoritatile au venit cu lamuriri privind impozitarea imobilelor cu destinatie mixta (locuinte ale persoanelor fizice/sedii firme).

In situatia in care suprafetele rezidentiale/nerezidentiale pot fi delimitate, cu ajutorul documentelor cadastrale, cotele pentru fiecare suprafata se calculeaza separat, iar contributia totala va fi suma celor doua impozite.

Daca suprafetele utilizate ca locuinta nu pot fi delimitate de cele folosite in activitate economica (firma), calculul impozitului depinde de activitatea/inactivitatea firmei inregistrate in imobilul respectiv.

Astfel, daca firma are activitate economica si deduce cheltuieli curente, atunci se va calcula impozitul pentru imobile cu destinatie nerezidentiala. Daca firma nu este activa, impozitul va fi cel pentru cladiri rezidentiale.

Sursa foto: Shutterstock