Implementarea recomandarilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), un club al statelor dezvoltate din lume, poate aduce beneficii pentru consumatori si pentru economia romaneasca de aproximativ 434 milioane euro pe an, respectiv 0,27% din produsul intern brut (PIB), potrivit unui raport realizat de expertii organismului international in urma evaluarii legislatiei din trei sectoare cheie ale economiei romanesti, scrie News.ro.

"Guvernul a inclus implementarea recomandarilor propuse de OCDE in Programul National de Reforme, iar noi vom oferi suportul necesar pentru ca efectele acestora sa se resimta cat mai repede la nivelul economiei romanesti. Nu va fi simplu, vorbim de 152 prevederi legislative care trebuie sa fie modificate pana la sfarsitul anului, pentru a creste concurenta in toate cele trei sectoare”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, intr-o conferinta organizata la Bucuresti.

La randul sau, vicepremierul Costin Borc, ministru al Economiei, spune ca, in contextul economic actual si dupa referendumul din Marea Britanie, un astfel de raport este ”o mana cereasca” pentru Romania.

Implementarea recomandarilor OCDE ar permite Romaniei sa aiba o crestere economica sanatoasa si sa devina ”o tara din care romanii sa nu mai vrea sa mai plece” si in care romanii din strainatate sa isi doreasca sa revina, sustine vicepremierul .

Romania nu este membra a OCDE, insa Consiliul Concurentei este membru al Comitetului de Concurenta al organizatiei, ceea ce reprezinta o noutate pentru organismul international.

Raportul realizat de OCDE, in urma analizei impactului legislatiei in vigoare in sectoare cheie ale economiei romanesti, cuprinde 152 de recomandari pentru imbunatatirea cadrului de reglementare in cele trei sectoare care au facut obiectul proiectului: procesarea produselor agro-alimentare, transportul de marfuri, terestru si naval, si constructiile - in principal materiale de constructii si proiectarea pe baze concurentiale a licitatiilor aferente lucrarilor de constructii civile.

Economii anuale in sectorul constructiilor estimate la aproximativ 418 milioane pe an

Raportul OCDE prevede ca, in domeniul achizitiilor publice, elaborarea de instructiuni va contribui la cresterea numarului de participanti la licitatii, ceea ce va avea ca efect scaderea preturilor de achizitie si la economii anuale in sectorul constructiilor estimate la aproximativ 418 milioane pe an.

De asemenea, expertii OCDE recomanda eliminarea pretului maxim la nisip si pietris, ceea ce va conduce la cresterea concurentei intre furnizori.

”Asigurarea transparentei si crearea unui sistem de plati pentru taxele locale pentru drumuri va reduce semnificativ povara administrativa pentru soferii de camioane si va preveni probleme de coruptie. De asemenea, modificarea cerintelor pentru obtinerea copiei dupa licenta pentru transport pentru companiile de transport rutier va reduce povara administrativa pentru companiile romanesti de transport rutier de marfa”, spun reprezentantii Consiliului Concurentei.

Beneficiile estimate de pe urma implementari acestei recomandari a OCDE va aduce un venit de aproximativ 7,1 milioane euro pe an, arata raportul.

Introducerea “concurentei pe piata” in cazul serviciilor portuare, in special in ce priveste remorcajul navelor in port si pilotarea navelor, precum si introducerea de proceduri pentru licitatii pentru aceste vor duce la cresterea concurentei in acest domeniu.

”Prin implementarea acestor recomandari, OCDE estimeaza ca vor genera economii de 6,5 milioane euro pe an”, mai spun oficialii autoritatii de concurenta.

In acelasi timp, raportul OCDE recomanda ca toate taxele stabilite de autoritatile portuare sa fie monitorizate si aprobate ex ante de un organism de reglementare independent. Aceasta va conduce la un control mai bun al tarifelor portuare si la o utilizare mai eficienta a portului Constanta si a altor porturi din Romania.

In ceea ce priveste procesarea produselor agro-alimentare, expertii OCDE recomanda eliminarea barierei birocratice create de obligativitatea unui spatiu de minim 10 metri partrati in magazine pentru vanzarea painii.

Eliminarea unei astfel de reglementari inutile va permite proprietarilor de magazine mici sa vanda paine si sa aiba noi oportunitati de afaceri.

„Acest proiect reprezinta o continuare a angajamentelor asumate de Romania, in calitate de tara asociata la Comitetul de Concurenta OCDE si sper ca acest exercitiu de succes sa continue si in alte domenii ale economiei nationale, avand in vedere ca ne dorim sa ajungem la un sistem legislativ orientat deopotriva spre eficienta economica si promovarea interesului public general”, a mai spus presedintele Consiliului Concurentei.

Raportul final al OCDE privind “Analiza impactului reglementarilor in vigoare in sectoare cheie ale economiei romanesti” cuprinde 152 de recomandari in cele trei sectoare care fac obiectul proiectului.

Proiectul a demarat la inceputul anului 2015, fiind o colaborare intre Consiliul Concurentei, Guvernul Romaniei si OCDE. Cele trei sectoare au fost selectate in urma consultarilor cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Sursa foto: Marian Weyo/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri