Fitch Ratings a retrogradat vineri seara ratingul Romaniei pentru datoriile pe termen lung in lei, cu o treapta, de la nivelul BBB la BBB-, ca urmare a revizuirii criteriilor de acordare a calificativelor, dar ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta a fost confirmat la BBB-, perspectiva fiind stabila.

Ratingul pentru obligatiunile in valuta, negarantate, ale Romaniei a fost mentinut la nivelul BBB-, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. Obligatiunile senior ale Romaniei in moneda locala au fost retrogradate de la BBB la BBB-, informeaza News.ro.

Plafonul de tara a fost confirmat la BBB+, iar ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta la F3. Fitch a atribuit totodata un nou rating, prntru datoriile pe termen scurt in moneda locala, la nivelul F3.

”In conformitate cu revizuirea criteriilor de atribuire a ratingurilor, din 19 iulie si in cadrul unei revizuiri mai ample a portofoliului, Fitch a ajuns la concluzia ca profilul de credit al Romaniei nu mai sustine un rating al datoriilor pe termen lung in lei cu o treapta peste cel al datoriilor pe termen lung in valuta”, se arata in comunicat.

Potrivit Fitch, niciunul dintre cei doi factori prevazuti in criteriile Fich nu sunt prezenti in Romania. Cei doi factori sunt indicatori fundamentali ai finantelor publice puternici, in raport cu indicatorii financiari externi, si tratamentul preferential anterior acordat creditorilor in lei, comparativ cu creditorii in valuta.
Ratingul BBB- al datoriilor pe termen lung in valuta echilibreaza perspectiva economica favorabila cu riscurile fiscale provenite din politica fiscala pro-ciclica si apropierea alegerilor din noiembrie.

In plus, ratingul este constrans de un nivel al datoriei externe superior mediei aferente categoriei de rating BBB, precum si de slabiciuni structurale. Fitch a mentinut estimarile referitoare deficitului bugetar din 2016 si 2017, la 3% din PIB, respectiv 2,9%. Cu toate acestea, agentia continua sa evidentieze presiunile negative asupra sustenabilitatii fiscale pe termen mediu, exercitate de reducerile de taxe.

Vulnerabilitatea finantelor publice este amplificata si de actualul ciclu electoral, in primul semestru fiind aprobate mai multe masuri populiste, inclusiv noi cresteri de salarii care vor intra in vigoare in august, care amplifica cheltuielile guvernamentale, precum si o initiativa legislativa promovata de Parlament, pentru noi reduceri ale contributiilor pentru asiguriri sociale.

Cresterea deficitului bugetar pune presiune pe datoria publica, care in ultimii ani a crescut treptat catre media categoriei de rating BBB.

Scenariul de baza al Fitch pe termen mediu si lung anticipeaza ca datoria guvernamentala va atinge 39,6% dinPIB in 2016, fata de 38,4% in 2015. Trendul se va mentine crescator, dar datoria va ramane sub 45% in urmatorii 10 ani, nivel care nu este incompatibil cu ratingul recomandat investitorilor.

Efectele Codului Fiscal au contribuit la cresterea puternica a consumului, care va ramane principalul motor al PIB in 2016-2017. Fitch anticipeaza un ritm mediu de crestere a PIB de 4% pentru 2016-2017, peste potentialul Romaniei, de 3%-3,5% si peste media celorlalte tari cu ratinguri BBB.

Bancile din Romania sunt bine capitalizate, cu o rata de adecvare a capitalului la nivelul sectorului de 19,5% in primul trimestru, si profitabile (RoE de 12,8% in 2015), se mai arata in comunicat. Ratingul Romaniei este constrans de nivelul ridicat al datoriei externe, estimat de Fitch la 20,3% din PIB in 2016, comparativ cu media celelalte state din categoria BBB, de 6%.

Majoritatea datoriei externe a Romaniei este atribuita sectorului privat. Sustenabilitatea acesteia este data insa de tendinta actuala de reducere si de nivelul relativ ridicat al imprumuturilor intre companii. Dupa un varf atins in 2012, de 39,2% din PIB, Fitch anticipeaza ca datoria externa neta va continua sa scada treptat in 2016-2017.

Perspectiva stabila a ratingului reflecta opinia Fitch ca riscurile de crestere sau de scadere a acestuia sunt echilibrate. Ratingul suveran ar putea fi retrogradat daca va fi inregistrata o crestere semnificativa a deficitului bugetar sau o inrautatire a dinamicii datoriei guvernamentale sau a celei externe.

O imbunatatire credibila a consolidarii fiscale sau a finantarii externe, precum si cresterea economica sustenabila pot duce la cresterea ratingului, potrivit Fitch.

Sursa foto: Bacho/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri