Increderea analistilor CFA in situatia economica a Romaniei s-a inrautatit

Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania, calculat pe baza estimarilor membrilor organizatiei, a scazut in iulie pentru a doua luna la rand, coborand cu 7,7 puncte fata de luna precedenta, pana la 50,8 puncte, in conditiile in care analistii anticipeaza o inrautatire semnificativa a situatiei economice pe plan mondial, arata datele publicate, duminica, de CFA Romania.

Indicatorul CFA Romania de incredere macroeconomica, lansat in 2011, masoara anticipatiile analistilor finaniari privind activitatea economica in Romania pentru urmatoarele 12 luni, potrivit News.ro.

Scaderea indicatorului de incredere macroeconomica a fost cauzata atat de contractia indicatorului situatiei actuale, care a coborat in iulie cu 7,8 puncte, pana la 63,8 puncte, cat si de inrautatirea anticipatiilor pentru perioada urmatoare. Astfel, indicatorul anticipatiilor a scazut cu 7,2 puncte, pana la 44,4 puncte.

Indicatorul ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca), fiind calculat pe baza a sase intrebari cu privire la conditiile curente, referitoare la mediul de afaceri si piata muncii, si la anticipatiile, pentru o perioada de un an, pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal si a averii personale la nivel de economie.

Sondajul evalueaza si anticipatiile pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

Citeste si:
Declin fără precedent al economiei Italiei
Declin fără precedent al...
Citeste si:
Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Cum sa scapi de durerea de...

Analistii membri ai CFA si-au redus foarte putin estimarea privind inflatia, indicatorul care masoara cresterea preturilor de consum, la 0,97% pentru intervalul august 2016 - august 2017, de la 1,03% in raportul anterior.

Ultimele date arata ca rata anuala a inflatiei, indicatorul tintit de Banca Nationala a Romaniei,a coborat in luna iulie la -0,8%. Pentru evolutia cursului de schimb euro/leu, analistii estimeaza un nivel de 4,5025 lei/euro peste sase luni si de 4,50 lei/euro peste un an, in scadere semnificativa fata de raportul precedent, pe fondul reducerii cotatiilor din piata valutara pana in apropiere de 4,45 lei/euro in prezent.

In privinta situatiei economice pe plan mondial, "este de remarcat inrautatirea anticipatiilor privind conditiile macroeconomice globale, 60% dintre participantii la sondaj anticipand un mediu global ostil in urmatoarele 12 luni", puncteaza CFA.

Analistii estimeaza si o inrautatire puternica a conditiilor de afaceri din Romania in urmatorul an, indicatorul anticipatiilor in aceasta privinta coborand in iulie la -20%, de la +9% in iunie.

Citeste si:
Cum a depasit Coca-Cola estimarile analistilor in trimestrul trei
Ce profit a realizat...

CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrata de CFA Institute (USA), organizatia avand peste 180 de membri.

Sursa foto: Marian Weyo/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri