Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania, calculat pe baza estimarilor membrilor organizatiei si candidatilor pentru nivelurile superioare, a crescut usor in aprilie, cu 1,2 puncte fata de luna precedenta, pana la 60,9 puncte, analistii anticipand un avans in urmatorul an al indicatorului Robor la 3 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele in lei, si cresterea cursului de schimb, arata datele publicate, joi, de CFA Romania.

Indicatorul CFA Romania de incredere macroeconomica, lansat in 2011, masoara anticipatiile analistilor finaniari privind activitatea economica in Romania pentru urmatoarele 12 luni, scrie News.ro. Cresterea indicatorului de incredere macroeconomica s-a datorat exclusiv unor asteptari mai bune pentru perioada urmatoare, indicatorul anticipatiilor avansand cu 3,3 puncte, pana la 58,8 puncte.

In schimb, indicatorul situatiei actuale s-a inrautatit in aprilie, luna in care a inregistrat o scadere cu 3 puncte, pana la 65,3 puncte. Indicatorul ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca), fiind calculat pe baza a sase intrebari cu privire la conditiile curente, referitoare la mediul de afaceri si piata muncii, si la anticipatiile, pentru o perioada de un an, pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal si a averii personale la nivel de economie.

Sondajul evalueaza si anticipatiile pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului. Analistii membri ai CFA si-au mentinut estimarea privind inflatia, indicatorul care masoara cresterea preturilor de consum, la 1,5% pentru intervalul mai 2016 - mai 2017.

Ultimele date arata ca rata anuala a inflatiei, indicatorul tintit de Banca Nationala a Romaniei,a coborat in luna aprilie la un nivel minim istoric, de -3,3%. Inflamarea preturilor in urmatorul an va avea si efecte asupra dobanzilor, estimeaza analistii.

"De remarcat faptul ca 83% dintre participanti anticipeaza majorarea ratelor de dobanda, in urmatoarele 12 luni, atat pentru scadentele scurte (ROBOR 3M), cat si pentru pentru scadentele pe termen mediu (5 ani)", a precizat CFA.

In acest caz, vor creste dobanzile la creditele in lei, care se calculeaza pe baza indicatorului dobanzilor interbancare Robor la 3 luni. In prezent, Robor la 3 luni este de 0,75% pe an, foarte aproape de nivelul minim istoric. Pentru evolutia cursului de schimb euro/leu, analistii estimeaza un nivel de 4,48 lei/euro peste sase luni si de 4,5 lei peste un an. Sondajul din luna precedenta indica un nivel al cursului de schimb mult mai scazut, de 4,45 lei/euro peste sase luni si de 4,455 lei/euro dupa 12 luni.

CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrata de CFA Institute (USA), organizatia avand peste 180 de membri.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri