Instrumentele financiare din cadrul Programului Operational Competivitate, in valoare de 59,3 milioane euro, raspund nevoii de finantare a intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) care se confrunta cu un risc crescut de creditare atunci cand apeleaza la credite bancare.

Solutiile oferite de Fondul de Fonduri sunt:
- fondurile de investitii pentru antreprenoriat (40 milioane euro)
- instrumentul de creditare cu dobanda subventionata si partajarea riscului (19,3 milioane euro)

„Pregatirea instrumentelor financiare pentru competitivitate reprezinta un pas important pentru viitor. Trebuie sa ne gandim inca de pe acum la trecerea la urmatoarea etapa, in care fondurile UE vor reprezenta mai mult instrumente financiare decat granturi.”, a declarat Cristian GHINEA, ministrul Fondurilor Europene.

Solutiile oferite de Fondul de Fonduri sunt disponibile prin intermediul unor institut ii financiare.

Citeste si:

„Implementarea cu succes a initiativei JEREMIE a incurajat continuarea parteneriatului nostru cu Guvernul Romaniei pentru finantarea intreprinderilor mici si mijlocii. Pe baza realizarilor din trecut, trecem acum la largirea gamei de instrumente de finantare, oferind si ideilor de afaceri suportul necesar pentru a creste si a inova.” a declarat Piotr Stolowski, director pentru Europa Centrala si de Est la Fondul European de Investitii.

Semnarea Acordului constituie o continuare a implementarii initiativei JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises), cu finantare din POS CCE 2007-2013, prin care au fost create trei instrumente financiare (garantie de portofoliu, credite cu dobanda subventionata si partajarea riscului, capital de risc). Prin bugetul JEREMIE de 225 milioane euro s-au acordat pana in prezent 6.000 de credite si investitii pentru IMM in valoare totala de 600 milioane euro.

Programul Operational Competitivitate 2014-2020 (POC) sustine investitii menite sa raspunda nevoilor si provocarilor legate de nivelul redus al competitivitatii economice, in special in ceea ce priveste sprijinul pentru cercetare, dezvoltare si inovare si infrastructura TIC, pozitionandu-se ca un factor de natura sa antreneze crestere si sustenabilitate.

Sursa foto: Atstock Productions / Shutterstock.com