Banca Europeana de Investitii va semna saptamana viitoare un contract de 60 de milioane de euro cu UniCredit Tiriac Bank, avand negocieri si cu alte institutii financiare, precum Banca Transilvania, CEC Bank si BCR Leasing, a declarat joi vicepresedintele BEI Mihai Tanasescu.

"Saptamana viitoare vom semna cu UniCredit Tiriac Bank un credit de 60 milioane euro. (...) Lucram si cu alte banci in perioada urmatoare, o premiera este cu Banca Transilvania, cu care avem deja un final de negociere pentru o linie de credit substantiala. De asemenea, cu CEC Bank, care a utilizat integral linia de credit acordata anterior, suntem in discutii si cu BCR Leasing", a afirmat Tanasescu intr-o conferinta de presa, prilejuita de semnarea unui acord de finantare de 50 milioane de euro cu UniCredit Leasing Corporation IFN, informeaza Mediafax.

El a aratat ca negocierile se vor finaliza pana la sfarsitul lunii iulie - inceputul lui august. BEI colaboreaza cu 11 institutii financiar-bancare, iar in ultimii doi ani si-a dublat prezenta in sistemul bancar pentru creditele acordate IMM-urilor. "Incercam sa crestem cu 20-25% activitatea de creditare anul acesta in Romania si incercam sa pregatim un teren mai solid pentru activitatile din anii urmatori. (...) Intentionam sa acordam in 2014 cel putin 200-250 milioane euro sistemului bancar pentru IMM-uri", a precizat Tanasescu.

BEI a acordat din 1992 pana in prezent finantari in Romania de circa 10 miliarde euro, din care soldul activ este de 7 milioane euro. "Economia romaneasca este intr-o pozitie confortabila, are o tendinta de crestere destul de sustinuta, iar BEI va continua sa fie un finantator puternic pentru proiectele publice si private", a spus oficialul institutiei financiare internationale.

Initiativa europeana pentru acordarea creditelor

El a mentionat ca sunt discutii la nivel european, ca urmare a unei initiative lansate de BEI si Comisia Europeana, pentru a se aloca la nivelul fiecarui stat din fondurile structurale pentru perioada 2014-2020 o anumita suma care sa fie utilizata ca un buffer pentru garantarea creditelor pe zona IMM-urilor. Spre exemplu, la un buffer de 200 milioane de euro se pot atrage credite de circa 1 miliard euro.

"La nivel european, inclusiv in Romania, sunt preocupari pentru a gasi cat mai multe scheme pentru a sprijini IMM-urile. Banca Centrala Europeana, prin masurile luate recent, incurajeaza IMM-urile", a punctat Tanasescu.
La randul sau, Rasvan Radu, CEO UniCredit Tiriac Bank, sustine parerea ca este nevoie de scheme de sprijin pentru IMM-uri intrucat acestora le lipseste capitalul, fiind un segment care a crescut "tot mai puternic" in prima jumatate a anului, in timp ce proiectele mari de investitii si de infrastructura au stagnat.

"Exista presiune asupra bancilor sa gaseasca clienti, sa crediteze, atat din partea actionarilor, cat si din partea institutiilor financiare internationale pentru ca vor ca liniile de finantare acordate sa fie trase, insa economia nu poate absorbi la nivelul banilor disponibili", a precizat Radu. Reprezentantii ambelor banci spun ca este suficienta lichiditate in piata, iar costurile de creditare sunt avantajoase, pe fondul competitiei bacare de a atrage clienti, insa trebuie restabilita increderea reciproca intre banci si clienti.

"Prima lectie cu segmentul real si sectorul bancar este ca isi pot relua increderea unii in altii, lichiditati exista, dar este o lipsa de apetit sau frica a segmentului real de a se indrepta spre sectorul bancar. Acesta are la randul lui niste rigori mai mari fata de acum cinci ani, ceea ce este bine, dar cred ca vom continua cu o crestere a creditarii", a mai spusTanasescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri