Combinatul chimic Oltchim are un singur investitor serios interesat de preluarea activelor, care este Chimcomplex,companie controlata de omul de afaceri Stefan Vuza si care urmeaza sa depuna, pana la finalul acesteui luni, o oferta pentru a participa la licitatia privind vanzarea combinatului, au declarat, surse apropiate negocierilor.

„In prezent, se stabilesc ultimele detalii privind modul in care combinatul va fi vandut. Nici pretul pachetelor nu se cunoaste inca, nici care sunt si cum arata pachetele. In mai putin de doua saptamani se va stii concret modul in care Oltchim va fi privatizat. Discutii extrem de serioase in acest sens se poarta cu o singura companie, Chimcomplex, nu cu trei, care va si depune o oferta angajanta in perioada urmatoare”, a precizat o sursa avizata, pentru News.ro.

Grupul germano-polonez PCC SE, unul dintre actionarii minoritari ai combinatului, care si-a exprimat interesul in ultimii ani in ceea ce priveste cumpararea Oltchim, nu poate participa la aceasta privatizare, spun sursele citate.

Potrivit acestora, autoritatile au gasit o metoda prin care sa blocheze participarea PCC la aceasta privatizare: au interzis oricarui actionar al Oltchim posibilitatea de a depune oferte angajante.

„Cei de la PCC sunt inca interesati de Oltchim, e adevarat, dar nu pot participa legal la privatizare, niciun actionar al Oltchim nu poate participa, asta a fost regula impusa. Autoritatile s-au temut ca PCC va falimenta Oltchim si ca ar fi putut vinde la fier vechi combinatul”, a spus una dintre surse.

PCC este cel mai important actionar minoritar al Oltchim, detinand 32,34% din actiunile combinatului. Ministerul Economiei a anuntat, in urma cu o luna, ca autoritatile au trimis informatii generale despre combinatul Oltchim catre mai mult de 160 de companii, iar acestea au avut timp pana la sfarsitul lunii septembrie sa isi exprime interesul de cumparare pentru a intra in urmatoarea faza a procesului de vanzare.

Vicepemierul Costin Borc, care este si ministru al Economiei - actionarul majoritar al Oltchim -, estima atunci ca pana la finalul anului va fi inaintata oferta angajanta de la un investitor, strain sau roman.

„Climatul este foarte bun acum pentru gasirea unui investitor care sa continue sa dezvolte partea viabila a Oltchim”, a spus Borc, la acea data.

Combinatul din Ramnicu Valcea a fost scos la vanzare oficial, pe bucati, prin noua pachete de active.

Avocatul Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari ai Oltchim, a declarat in luna august pentru News.ro ca exista deja trei investitori seriosi interesati sa achizitioneze cele noua pachete de active scoase la vanzare de autoritati, insa a refuzat sa precizeze despre ce investitori ar fi vorba.

Compania a intrat in insolventa in ianuarie 2013, dupa privatizarea esuata cu Dan Diaconescu din 2012.

Statul, care detine 54,8% din actiunile companiei, a mai incercat privatizarea Oltchim, dar fara succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu si-a exprimat interesul sa preia compania.

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea (simbol bursier OLT) a realizat un profit net de 18,5 milioane lei (4,1 milioane euro) in primul semestru al acestui an si vanzari de 378,1 milioane lei (84 milioane euro), in crestere cu 4% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

La 30 iunie 2016, Oltchim SA inregistra datorii totale in valoare de 1,35 miliarde lei. Combinatul are in prezent circa 2.000 de salariati.

Oltchim este singurul producator din Romania de clor si polieter polioli si exporta aproximativ 70% din productie.

Sursa foto: Zadorozhnyi Viktor / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri