15 Noiembrie 2016

Mugur Isarescu: Trebuie sa avem grija de macrostabilitate ca de lumina ochilor nostri



Pastrarea macrostabilitatii este esentiala pentru Romania, iar populatia si politicienii ar trebui sa inteleaga rolul abordarilor si politicilor echilibrate in contextul global actual, puternic marcat de incertitudini, dar si de accente populiste, potrivit unui discurs al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, sustinut la conferinta anuala a Analistlor Financiari-Bancari din Romania (AAFBR).

"Pastrarea macrostabilitatii, a echilibrului intern este esentiala: trebuie sa avem grija de ea ca de lumina ochilor nostri, intrucat din aceasta deriva si sustenabilitatea, durabilitatea dezvoltarii noastre si obtinerea bunastarii intr-o lume ce se confrunta cu multe incertitudini si schimbari", se arata in mesajul guvernatorului BNR, transmis de consilierul acestuia Lucian Croitoru.

Potrivit guvernatorului, Romania inregistreaza crestere economica si nu are deflatie in pofida plasarii indicelui anual in teritoriu negativ. De asemenea, BNR si-a pastrat marja de manevra, dispunand de toate instrumentele pentru o eventuala interventie – dobanda, coridorul, reglarea lichiditatii, rezervele minime obligatorii.

"Cu toate acestea vedem ca stimularea cererii si a consumului a creat mai degraba locuri de munca in alte tari. In acest moment importurile cresc mult mai rapid decat exporturile, cererea se duce in importuri, desi ar fi fost mai bine daca ea ar fi fost stimulata prin cresterea productiei interne. Nu suntem impotriva stimulentelor, dar este imperios necesar ca acestea sa fie atent alese, sa aia un dozaj adecvat si sa fie aplicate la momentul oportun", a afirmat guvernatorul.

Sustenabilitatea ramane un concept greu de inteles, chiar daca problemele cauzate de lipsa acesteia au fost evidentiate de criza economica care a afectat si Romania.

"Sustenabilitatea este o notiune complexa, nu este usor de inteles, desi criza a evidentiat care sunt implicatiile si dezechilibrele cauzate de politicile conjuncturale, de masuri nesustenabile. Unele decizii mult asteptate de catre public pot accentua vulnerabilitatile din economie, mai ales in situatia unor tari aflate in plin proces de transformare, de convergenta reala – iarasi o notiune complexa, ce trebuie explicata deoarece nu se rezuma doar la nivelul produsului intern brut pe locuitor, ci se refera si la componenta sa structurala si institutionala", noteaza Mugur Isarescu.

Macrostabilitatea devine si mai importanta in contextul schimbarilor la nivel global, iar autoritatile ar trebui sa fie mult mai precaute.

"Ne aflam in plin proces de schimbare a paradigmelor, a unor concepte si modele economice, a definitiei globalizarii asa cum am inteles-o pana acum. In conditii complexe, intr-un mediu dominat de mari incertitudini este crucial sa intelegem cat este de important sa pastram ceea ce am castigat cu greu, prin ajustari dureroase si sa intarim coordonarea politicilor interne si dialogul institutional onest", se arata in discurul guvernatorului.



Citeste si