Victoria republicanului Donald Trump in alegerile prezidentiale din SUA semnaleaza incheierea unei forme de globalzare, cel putin in ceea ce priveste Statele Unite, iar un potential impact pentru Banca Nationala a Romaniei (BNR) s-ar putea transmite prin prisma deciziilor Rezervei Federale a SUA (Fed), daca eventuale masuri de stimulare a economiei adoptate de noua administratie vor determina banca centrala americana sa intarzie cresterea dobanzii de politica monetara, a declarat intr-o conferinta de presa guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Fed este cea mai puternica banca centrala din lume, iar deciziile luate de acesta influenteaza puternic pietele financiare, inclusiv dobanzile la nivel global.

Intrebat daca vede un impact al rezultatul alegerilor din SUA asupra politicii monetare a Fed si, implicit, asupra celei a BNR, Mugur Isarescu a afirmat ca nu se observa in prezent o modificare in politica bancii centrale a SUA.

"Nu vad acum asemenea schimbare. Semnificatia alegerilor este legata de incheierea unei forme de globalizare asa cum am inteles-o noi in 20-25 de ani, cel putin in Marea Britanie si SUA. Nu vad ce impact ar avea asupra politicii Fed. Daca va fi un impact asupra politicii monetare dintr-o stimulare a economiei (...), (ar putea conduce la, n.r.) intarzieri ale majorarii de dobanda, iar un impact ar exista (si pentru BNR, n.r.)", a afirmat guvernatorul.

Romania, potrivit acestuia, se afla intr-o situatie "dominata de mari incertitudini", iar BNR isi pastreaza deschise toate instrumentele de politica monetara, pentru a fi utilizate in functie de situatie.

"Suntem intr-o situatie de mare complexitate, noi ca tara nu numai Europa, dominata de mari incertitudini. Politica BNR este sa monitorizeze ce se intamola in zona noastra si Europa si sa actionam in consecinta, pastrand vigilenta, dar si pastrand deschise toate instrumentele de politica monetara pentru a fi folosite la timpul potrivi asi in dozajul potrivit", a spus Mugus Isarescu.

Republicanul Donald Trump a castigat alegerile desfasurate marti in SUA si va deveni al 45-lea presedinte al SUA. Victoria acestuia a surprins pietele financiare, insa discursul moderat al lui Donald Trump dupa anuntarea rezultatelor a calmat intr-o buna masura investitorii.

Referirea lui Mugur Isarescu la Marea Britanie se datoreaza referendumului din luna iunie, cand britanicii au decis iesirea tarii din UE, atitudine care semnaleaza, la fel ca rezultatul alegerilor din SUA, o ostilitate ridicata si in crestere fata de globalizare si efectele acesteia.

Sursa foto: Agepres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri