O eventuala perioada de volatilitate pe pietele financiare globale, ca urmare a victoriei republicanului Donald Trump, ar afecta statele cu fundamente macroeconomice mai putin stabile, potrivit economistului sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. Pentru Romania disciplina fiscala trebuie sa fie regula, indiferent de ce se intampla in SUA, a spus economistul.

"Intr-un context in care discutam de incertitudini in pietele financiare, de volatilitate, statele cu fundamente mai putin solide ar putea fi afectate. Romania are fundamente solide, insa tendinta este una de deteriorare. Daca ne uitam la cifrele macro, ele sunt inca bune din perspectiva echilibrelor macroeconomice, insa se deterioreaza in contextul anului electoral si vedem tot felul de initiative care au impact bugetar semnificativ, care contribuie la deteriorarea echilibrelor macroeconomice", a declarat Ionut Dumitru.

Economistii estimeaza pentru anul urmator un defcit bugetar peste limita de 3% acceptata in UE, dupa ce partidele politice din Parlament au adoptat, incepand de la mijlocul anului trecut, masuri de relaxare fiscala precum reduceri de taxe si majorari de salarii in sectorul public. Cresterea veniturilor populatiei si reducerea semnificativa a TVA (la alimente de la 24% la 9% in iunie anul trecut, iar cota generala de la 24% la 20% de la inceputul acestui an) au sustinut cresterea puternica a consumului si, astfel, accelerarea avansului economic pe baze nesustenabile.

Parlamentul a aprobat recent majorari salariale in medie de 15% pentru angajatii din domeniile sanatate si invatamant. Anterior, Raiffeisen estima un deficit bugetar de 3,2-3,4% pentru 2017, insa acesta ar putea fi mai mare, daca noile cresteri de salarii intra in vigoare.

"Inainte de cresterea asta de salarii, estimam (deficitul bugetar, n.r.) la 3,2-3,4% din PIB. Dupa cresterea asta ... nu este clar daca s-a aprobat sau nu s-a aprobat, e la Curtea Constitutionala. Probabil ca mai adaugam in jur de 0,3-0,4%, dar nu este clar inca daca s-a aprobat", a afirmat Ionut Dumitru.

Analistii si economistii au anticipat in ultimele luni ca o victorie a lui Donald Trump ar putea conduce la o perioada de incertitudine pe pietele financiare, cu efecte greu de anticipat, avand in vedere ca economia americana este cea mai mare din lume, iar candidatul republican a prezentat in campanie masuri protectioniste care ar frana economia mondiala, precum si reduceri de taxe care ar afecta stabilitatea finantelor SUA. Miercuri dimineata marile burse au scazut puternic in timp ce devenea tot mai clar ca Donald Trump va castiga, insa discursul de victorie al urmatorului presedinte SUA, mult mai pasnic decat cele din campanie, a linistit in buna masura investitorii.

"Daca ne uitam la reactia pietelor financiare in dimineata asta este prematur sa ne pronuntam. Initial a fost o reactie negativa, dupa care s-a mai corectat. Nu stim daca lucrurile vor ramane volatile sau nu. Pentru noi, cu sau fara aceste evenimente din Statele Unite, disciplina fiscala trebuie sa fie regula. Nu cred ca putem sa ne abatem de la asta", a spus economistul Raiffeisen Bank.

Pentru anul acesta, Raiffeisen anticipeaza un deficit bugetar de 2-2,5%, sub tinta vizata de Guvern de 2,8-2,9%.

"Probabil ca intre 2% si 2,5%. Nu credem ca o sa fie atinsa tinta. Pana la finele lunii septembrie deficitul era mult sub tinta, probabil datorita slabei executii a cheltuielilor de investitii", a afirmat el.

Sursa foto: gopixa/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri