Victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din SUA a avut efectele asteptate initial pe pietele financiare, care au scazut puternic, insa pana la finalul zilei de miercuri situatia s-a calmat surprinzator de mult, majoritatea burselor ajungand chiar sa creasca. In acest context, analistii cred tot mai mult in repetarea situatiei din cazul Brexit-ului, cand practic s-a facut mult zgomot pentru nimic... cel putin in pietele financiare.

„Pietele internationale au reactionat violent cand a devenit clar ca Donald Trump are sanse foarte mari sa devina presedinte. De exemplu, indicele Dow Jones Industrial Average scazuse, la un moment dat, cu 800 de puncte (via pietele futures). Intre timp, jumatate din pierdere a fost recuperata. Este posibil sa vedem o reactie de tip Brexit, in care, din diverse motive, pietele de actiuni sa isi revina ulterior. In schimb, dolarul american pare sa aiba in continuare motive de slabiciune”, a declarat Ovidiu Dumitrescu, director general-adjunct al casei de brokeraj Tradeville.

In SUA, indicele S&P 500 pierduse 5% in piata futures in dimineata zilei de miercuri, atunci cand victoria lui Trump devenea evidenta. Evolutii similare se inregistrau si in Europa, unde indicele Stoxx 600 inregistra un declin de 3,8% in timpul tranzactiilor electronice premergatoare deschiderii burselor europene.

BET-XT Romania -0,3%
S&P 500 SUA +1%*
DAX Germania +1,5%
Stoxx 600 Europa +1,4%
EUR/RON Romania +0,06%
Aur -0,05%
Petrol (Brent) +1,1%

*evolutie dupa primele trei ore de tranzactionare de miercuri pe Bursa de la New York

Republicanul a sustinut insa ulterior un discurs surpinzator de pasnic si “prezidential”, in contradictie puternica cu declaratiile taioase pe care obisnuia sa le faca in timpul campaniei electorale. In discursul sau de victorie, Donald Trump s-a declarat a fi mai degraba pentru “parteneriate, nu pentru ostilitate”.

Ca urmare, situatia in pietele financiare a inceput sa se calmeze, futures-ul pe S&P 500 ajungand sa isi reduca scaderea pana la 2%, in vreme ce Stoxx 600 si-a temperat declinul pana la 0,7%. Pana la ora 19:00 (ora Romaniei) toate pietele importante din vestul EUropei erau deja pe plus, in timp ce Bursa de la New York incepea ziua cu o crestere de 1%.

"In ipoteza noastra de baza, revenirea burselor ar putea fi rapida, sustinuta de sperantele pentru cheltuieli de infrastructura, repatrierea capitalului companiilor si simplificare si relaxare a sistemului de taxe. Dupa minus 5%, contractele futures pe S&P sunt acum la mai putin de 2% pe minus. Este posibil ca scaderile sa fie recuperate in totalitate pana la sfarsitul saptamanii", crede Claudiu Cazacu, seful departamentului de analiza al casei de brokeraj XTB Romania.

La fel de surprinzator precum alegerea lui Trump a fost in vara votul britanicilor pentru iesirea tarii din Uniunea Europeana. Si atunci, ca si acum, in pietele financiare se anticipasera scaderi puternice in cazul unui Brexit, care s-au adeverit insa doar partial si care au fost urmate ulteriori de cresteri ale burselor. Acelasi scenariu pare destul de plauzibil si in situatia din prezent.

“Ambele evenimente reflecta o intensificare a atitudinii anti-imigratie si de sustinere a protectionismului si ambele amintesc de Marea Depresiune, cand, pe fondul dificultatilor economice, statele lumii s-au angrenat in razboaie tarifare si valutare. A inceput cu Smoot-Hawley Tariff Act in 1930, cand Statele Unite au majorat substantial taxele vamale de import, pentru a-si proteja industriile si locurile de munca, dar ulterior restul tarilor au reactionat prin masuri similare. Pare ca istoria se repeta, iar o astfel de directie ar afecta negativ pe termen mai lung cresterea economica, nivelul schimburilor comerciale, investitiile si, implicit, pietele financiare. Intr-un astfel de context, o exceptie notabila, care ar trebui sa evolueze pozitiv, ar fi aurul”, mentioneaza Ovidiu Dumitrescu.

Aurul a crescut miercuri initial cu 2%, uncia tranzactionandu-se la un pret de 1.302 dolari pe pietele internationale in conditiile in care investitorii au cautat refugiu speriati de alegerea lui Trump. Totusi, odata cu revenirea burselor, metalul pretios a ajuns chiar sa aiba o scadere minora la finalul zilei (-0,05%), pana la nivelul de 1.274 dolari/uncie.

In Romania, Bursa de Valori Bucuresti a inchis cu o scadere de 0,1% pe indicele BET-XT, dupa ce la debutul sedintei se inregistrasera corectii de 2%. Finalul sedintei de la Bucuresti nu a prins insa intreaga revenire de pe plan extren (piata romaneasca se inchide cu circa o ora mai devreme decat bursele din vest)

De asemenea, leul s-a depreciat usor fata de cotatia precedenta, cursul fata de euro ajungand la 4,51 lei.

"Efectul alegerilor din SUA asupra leului este unul modest, deocamdata - va fi nevoie de conturarea mai clara a unei directii in pietele globale pentru a il analiza separat. Riscul factorilor locali ne indreapta insa spre o estimare de depreciere a RON in urmatoarea luna, spre 4.55. Dolarul ar putea ajunge la 4.25 - 4.30 la finalul anului", mentioneaza Claudiu Cazacu.

Acesta subliniaza ca pentru leu, conteaza cel mai mult soarta legilor cu efecte in sectorul bancar (darea in plata, conversia creditelor CHF) si intr-o masura mai mare asteptarile pentru 2017, inclusiv cele privind nivelul deficitului bugetar.

In privinta dolarului american, analistii XTB se declara optimisti. "Estimarea noastra este net pozitiva pentru dolar. Majorarea dobanzii in decembrie, planul fiscal estimat a fi puternic stimulativ si un program QE care sa continue in zona euro ar putea aduce EUR/USD spre 1.05 la finalul anului", a concluzionat Cazacu.

Cum va influenta victoria lui Trump relatiile SUA cu restul lumii

Victoria republicanului Donald Trump in alegerile prezidentiale din SUA a starnit deja o serie de controverse si ingrijorari. Apar semne de intrebare in ceea ce priveste evolutia relatiilor economice si diplomatice dintre SUA si alte tari, avand in vedere lipsa de experienta politica a noului presedinte si retorica agresiva a acestuia in timpul campaniei electorale.

Tarile expuse la fluxurile de capital in dolari (America Latina, Asia) s-ar putea confrunta, pe termen scurt, cu deprecierea propriilor monede. In cazul manifestarii unor politici protectioniste in SUA in domeniul circulatiei fortei de munca sau cel comercial, tarile care ar putea fi afectate sunt cele care exporta pe piata americana mai mult decat importa, sau tarile apropiate din punct de vedere geografic, a declarat Florin Eugen Sinca, analist sef al BCR.

Probabilitatea ca Rezerva Federala a SUA (Fed) sa majoreze dobanda in luna decembrie este in prezent mai redusa decat anterior victoriei lui Donald Trump, din cauza incertitudinilor de pe pietele finaciare.

Sursa foto: Shuterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri