Deficitul de candidati, lovitura puternica pentru angajatori: salariile si bonusurile au crescut in 2016

Anul trecut a fost unul foarte bun pentru piata muncii din Romania, mai ales in mediul privat, unde salariile, bonusurile si numarul de locuri de munca au fost in crestere, potrivit Smartree Workforce Index, o analiza realizata de Smartree. Astfel, comparativ cu anul 2015, salariile din mediul privat au crescut cu 9,35%, in timp ce bonusurile au fost mai mari cu aproape 19%, unul dintre principalele motive pentru care angajatorii au pus bani in plus la salarii fiind deficitul de candidati.

Smartree Workforce Index mai arata ca si numarul de angajati din companiile private a crescut anul trecut cu peste 7%, comparativ cu 2015, iar bunastarea totala a acestora s-a imbunatatit considerabil, cu aproape 6%.

“Cresterea numarului de angajati din ultimul an a avut la baza, in principal, deschiderea de noi puncte de lucru in Romania de catre companiile multinationale. Astfel, domenii precum IT, Retail, Outsourcing, HR, Contabilitate si Logistica au fost cele care au luat cel mai mare avant anul trecut. Insa, desigur, 2016 a insemnat si o foarte mare provocare pentru companii in a gasi personalul calificat necesar si, de asemenea, in a pastra angajatii valorosi”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Astfel, potrivit afirmatiilor sale, companiile au fost nevoite sa ofere salarii mai mari care, conform statisticilor Smartree, au crescut in medie cu 9,35%. Pe de alta parte, in conditiile unei piete a muncii in continua schimbare, angajatii au avut nevoie si de alte instrumente de motivare. Astfel, si bonusurile oferite de companii au crescut anul trecut cu aproape 19%.

In afara de bonusarile care se acorda angajatilor, in general, in functie de performanta lor sau cu ocazia anumitor zile de Sarbatori din an (Craciun, Paste, Ziua Copilului etc.), companiile au apelat si la alte sisteme de beneficii care pot motiva angajatii, inca din etapa de recrutare si selectie

Din acest motiv, din ce in ce mai multi angajatori incearca sa se adapteze cerintelor si nevoilor salariatilor, inclusiv prin acordarea unor noi programe de facilitati. In afara de tichetele de masa sau asigurarea medicala, beneficii care deja au devenit clasice si sunt considerate de candidati ca fiind indispensabile in oferta, angajatii pot beneficia de o serie de alte noi avantaje, cum ar fi sali de relaxare si masaj la birou, workshop-uri organizate cu diverse tematice (ateliere de gatit, wellness, fashion, etc.), abonamente pentru anumite sali de sport, gradinite in incinta birourilor, biblioteca, acordarea unor bugete separate pentru decontarea anumitor activitati sociale (teatru, cinema, spectacole) si multe altele.

Mai multe zile de concediu de odihna si mai multe libere medicale

Smartree Workforce Index ia in calcul si situatia concediilor pe care le are un angajat intr-un an, fie medicale, fie de odihna, acesti doi factori fiind foarte importanti pentru analiza bunastarii angajatilor.

Astfel, anul trecut numarul concediilor de odihna a fost mai mare cu aproape 16% fata de 2015. In ceea ce priveste concediile medicale, acestea au fost in crestere circa 17%.

Cresteri asteptate pe toate planurile si in 2017

Raportat la evolutia pietei muncii in 2017, Adrian Stanciu a subliniat ca indecsii isi vor pastra acelasi trend ascendent. Astfel, anul acesta vor continua recrutarile intense pe piata locala, mai ales pe segmente precum IT sau outsourcing, iar salariile medii din mediul privat se vor majora.

Prevedem totusi un an foarte provocator pentru angajatori, fiind tot mai greu sa gaseasca forta de munca si mai ales sa pastreze motivati angajatii existenti”, a incheiat Adrian Stanciu.

Compania Smartree a fost infiintata in anul 2000 si ofera servicii de externalizare precum salarizare, administrare de personal, analiza si raportare pentru management, recrutare, munca temporara, consultanta in domeniu. Compania proceseaza 450.000 de angajati anual si are peste 150 de clienti, in majoritate companii multinationale, dar si companii cu capital integral romanesc.

Sursa foto: pathdoc, Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri