In primele 3 luni din 2018, valoarea bonusurilor primite de angajatii din sectorul privat au crescut cu 68% comparativ cu primul trimestru din 2017, in timp ce salariile au suferit o depreciere de 13% in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unei analize realizate de Smartree.

Atat cresterea valorii bonusurilor, cat si scaderea salariilor din primele luni ale acestui an sunt puse pe seama incertitudinii create de modificarile legislative, mai exact de trecerea contributiilor sociale obligatorii din sarcina angajatorului in sarcina angajatului. Adoptata prin intermediul unei Ordonante de Urgenta, aceasta schimbare a generat neincredere in randul angajatorilor, dar si o perioada de expectativa in care nu s-au luat decizii privind modificarea veniturilor angajatilor. In luna martie insa, o data cu obligativitatea transmiterii in REVISAL a oricarei modificari a salariului de baza brut, a indemnizatiilor, a sporurilor, precum si a altor elemente de calcul salarial, salariile s-au stabilizat, inregistrand acelasi nivel mediu cu cel aferent lunii martie 2017.

In acelasi context, pentru a compensa scaderile salariale datorate ordonantei de urgenta, companiile au acordat angajatilor in primul trimestru al acestui an bonusuri si beneficii extra-salariale mai mari cu 68% fata de media din aceeasi perioada a anului trecut. Este de departe cea mai mare valoare inregistrata pentru acest indicator la inceput de an, marjele de crestere situandu-se in anii precedenti intre 6% si 23%.

“Aceste valori reprezinta efectele schimbarilor legislative ce au avut loc la inceputul anului. Mai exact, chiar daca salariul minim brut pe economie a crescut de la 1.450 lei la 1.900 lei, aceasta crestere nu a determinat majorarea veniturilor nete in aceeasi masura, asa cum a fost cazul anul trecut si cum ar fi fost de asteptat. Dimpotriva, salariile au suferit o diminuare semnificativa in primele doua luni ale anului, scadere nemaiintalnita in cursul ultimilor 2-3 ani”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Citeste si:
Poate cea mai cautata meserie: un operator productie ia si 1.500 euro
Poate cea mai cautata meserie...

Nu acelasi lucru este valabil in cazul angajarilor, care, in primul trimestru din 2018 comparativ cu perioada similara a anului trecut, au continuat trendul ascendent, procentul de crestere fiind de 11%. Pe ramuri de activitate, cele mai mari cresteri ale numarului de angajari au fost inregistrate in constructii, logistica, productie, serviciile financiare, companii de tehnologie si infrastructura IT sau servicii digitale.

Mai multe zile de concediu in primul trimestru din 2018

In perioada ianuarie - martie 2018, angajatii romani si-au luat mai multe zile de concediu comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut in contextul in care vacanta intersemestriala de iarna a elevilor se contureaza de la an la an ca un reper pe harta zilelor libere. Astfel, numarul zilelor de concediu de odihna a evoluat in primul trimestru cu 4% fata de perioada similara din 2017, in timp ce numarul zilelor de concediu medical luate de angajati a crescut cu 13%. Aceste cresteri ale numarului de zile de concediu au determinat si o evolutie pozitiva a indicelui “Bunastarea Angajatilor”, cu 28%.

Pentru realizarea Smartree Workforce Index, un instrument care ofera o sinteza a evolutiei recrutarilor, a cresterii salariale si a bunastarii angajatilor, sunt luate in calcul peste 200 de companii, care activeaza in diverse industrii din domeniul privat si care ruleaza in medie afaceri de peste 2,5 miliarde de euro.

Citeste si:
Cu salarii de maxim 3.000 lei, companiile gasesc cu greu stivuitoristi
Se cauta stivuitoristi: cu...
Sursa foto: beeboys / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Rector Univ. Bucuresti: Ce trebuie sa inveti pentru a avea salariu bun