Prognoza de crestere economica pe care BNR evita sa o faca publica. Cat estimeaza banca centrala avansul PIB in acest an

Cresterea economica pentru anul in curs estimata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) se situeaza intre 4% si 5%, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Guvernatorul a refuzat sa spuna precis cat prognozeaza BNR pentru cresterea PIB, intrucat aceasta nu se face publica, fiind doar un instrument de lucru utilizat intern de BNR.

"Este undeva intre 4% si 5%", a spus Mugur Isarescu raspunzand unei intrebari referitoare la prognoza economica pe care BNR o utilizeaza pentru alte estimari, cum ar fi inflatia.

Mugur Isarescu a afirmat ca estimarea BNR nu are, insa, legatura cu prognozele pe care Guvernul isi bazeaza calculele pentru buget.

Multi dintre economisti si analisti estimeaza in prezent cresteri economice pentru anul 2017 in intervalul mentionat de guvernatorul BNR.

Programul de guvernare al PSD se bazeaza pe o crestere anuala medie de 5,2% in urmatorii ani, insa aceasta estimare este vazuta de unii analisti ca fiind prea optimista, in contextul in care acestia considera ca economia globala a depasit varful actualului ciclu de crestere economica, iar Romaniei i-ar putea fi dificil sa sustina in anii urmatori rate puternice de crestere a PIB.

Citeste si:
BNR a redus dobânda cheie pentru a încuraja creditarea
BNR a redus dobânda cheie...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

Sursa foto: Andrey Popov/ Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri