Cum au gandit olandezii infrastructura pentru a determina populatia sa renunte la masini si sa foloseasca biciclete

In Olanda, populatia a inlocuit masinile cu biciclete datorita infrastructurii. Inginerii au separat tipurile de trafic pe arterele principale dovedind ca este mult mai sigur decat a imparti acelasi drum. Dar inevitabil tipurile de trafic se intersectau, asa ca olandezii au gasit un bun design jonctiune pentru a face ciclismul atractiv, convenabil si sigur.

Cand inginerii au trasat strazile, intai au desenat partea carosabila in centru, dupa care au adaugat piste de ciclism pe laterale, cat mai drepte pentru a permite biciclistilor sa ruleze cu viteza. Cand cele doua tipuri de benzi de trafic se intalnesc trecerea este intr-un unghi cat mai drept posibil, spune BicycleDutch.

Apoi au folosit acest design in intersectiile mari traditionale cu patru strazi si au adaugat zone de protectie pentru biciclisti in jurul exteriorului fiecarei jonctiuni. Astfel, biciclistii pot opri sa astepte semaforul fara sa se intersecteze cu masinile.

Cand un biciclist vrea sa intoarca spre stanga este putin mai complicat: actiunea se face in doua etape. Dar olandezii au facut semafoare verzi in doua faze, iar pe fiecare directie se face verde daca intorci.

Acelasi design jonctiune a fost gandit in intersectiile in forma de T. In functie de volumul de trafic strategia functioneaza si pe artere fara semafoare.

Cea mai importanta trasatura a acestui design este spatiul unde o masina poate astepta sa treaca biciclistii fara sa incurce traficul rutier, pentru ca vehiculele pe doua roti au prioritate.

Sensurile giratorii s-au dovedit a fi mult mai sigure decat intersectiile traditionale cu patru strazi. Ele pot avea piste de biciclete de jur imprejur in care biciclistii au prioritate. Aici, de asemenea, olandezii au lasat un spatiu pentru ca masinile care dau prioritate biciclistilor sa nu blocheze sensul giratoriu.

In unele zone, inginerii au decis ca biciclistii sa treaca prin tuneluri sau sa traverseze bulevarde folosind pasarele speciale, create doar pentru ei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri