Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca deficitul bugetar al Romaniei va ajunge in acest an la 3,7% din produsul intern brut (PIB), urmand ca dezechilibrul bugetar sa atinga 3,9% din PIB in 2018, a declarat vineri seful delegatiei FMI in Romania, Reza Baqir, in cadrul conferintei de presa de la finalul misiunii.

Guvernul a anuntat ca deficitul bugetar nu va depasi in acest an pragul de 3% din PIB impus de tratatele europene, conform News.ro.

“Pentru anul acesta estimam, daca nu mai intervin alte masuri, ca deficitul va fi de 3,7% din PIB. Vedem unele probleme pentru anul viitor, cand ar putea ajunge la 3,9% din PIB”, a afirmat Baqir.

Reprezentantul FMI a subliniat ca reducerile de taxe si majorarile puternice ale salariilor si pensiilor din ultima perioada au facut ca structura bugetului Romaniei sa fie mult mai rigida.

“Prin masurile succesive de marire a pensiilor si salariilor, pe cheltuielile publice a dus la o structura mai putin flexibila, care poate face fata mai greu socurilor. Este mult mai usor sa scazi taxe, dar mult mai greu sa le majorezi”, a spus seful delegatiei FMI.

INS: PIB-ul a crescut in...
Citeste si: Economia Romaniei a crescut cu 5% in primul trimestru din 2019

Oficialul FMI a avertizat ca Romania a obtinut rezultate economice bune in ultimii ani, dar care ar putea fi amenintate de masurile luate de Guvern.

“Romania si-a consolidat economia dupa criza globala si indicatorii economici sunt comparabili cu ai altor tari din regiune. Cu toate acestea, reducerile succesive de taxe si impozite, majorarile salariale ce depasesc cresterile de productivitate si investitiille publice de calitate redusa incep sa ameninte aceste realizari”, a completat Baqir.

Sursa foto: agerpresfoto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Ce salarii platesc Petrom, BRD si celalalte mari companii de pe bursa