Miroslaw Huczek, polonezul care a preluat operatiunile Praktiker de la inceputul lunii martie a acestui an, sustine, in primul sau interviu acordat la nivel local, ca Romania este o tara cu un potential foarte ridicat in regiune, care va atrage tot mai tare interes in urmatorii ani si care se afla pe un trend ascendent in privinta dezvoltarii.

Declaratiile noului CEO al Praktiker vin dupa ce retailerul de bricolaj a inaugurat la final saptamanii trecute doua noi remodelari ale spatiilor comerciale din Ploiesti si Oradea, dupa investitii de peste 600.000 de euro pentru fiecare dintre locatii.

“Am vizitat Romania in urma cu mai multi ani si mi se pare o tara de viitor. Sunt sigur ca urmeaza o perioada infloritoare, cea mai buna din istoria tarii. Romania este o tara de producatori, ceea ce este un lucru pozitiv, in care exista un nivel crescut de educatie si de care se poate profita in viitor. Romanii merita mai mult si sunt sigur ca fondurile UE vor fi atrase si vor fi folosite in infrastructura, renovari si multe alte domenii cheie care au nevoie de astfel de investitii”, a declarat Miroslaw Huczek (foto cover), noul director general Praktiker Romania, intr-un interviu pentru wall-street.ro.

Cu o vasta experienta in domeniul bricolajului, Miroslaw Huczek a avut posibilitatea de a conduce activitati in domeniu atat pe piata din Polonia, cat si in Bulgaria, acolo unde a detinut pozitia de conduce a operatiunilor BauMax. Intrebat de jurnalistul wall-street.ro despre diferentele dintre cele doua tari si Romania, Huczek sustine ca tara noastra se afla intr-o directie corecta din punctul de vedere al business-ului.

“BauMax Bulgaria si Praktiker Romania sunt doua povesti diferite. Locatii bune ca in Romania nu au existat acolo. BauMax avea opt spatii si nu in locatii foarte bune. Perspectiva clientilor era diferita, chiar foarte mare in ceea ce privea amenajarile interioare. As compara Romania mai mult cu Polonia decat cu Bulgaria. Clientii sunt orientati spre calitate. Parerea mea este ca exportul si productia in Bulgaria sunt inferioare Romanei. (…) Diferenta dintre Romania si Polonia este ca acolo exista o componenta bine definita de servicii B2B, fata de Romania, in care vanzarile sunt concentrate intr-un singur spatiu comercial. Arabesque, o companie cu traditie in servicii B2B, ajunge sa deschida spatii de retail si isi regandeste business-ul. Tocmai aceasta diferenta ofera o alta perspectiva Romaniei si cred in acest lucru”, a mai adaugat Miroslaw Huczek.

Miza pe remodelarea magazinelor, dar si in online

magazin Praktiker Ploiesti

Parte a strategiei polonezului de la conducerea operatiunilor Praktiker va fi reprezentata de doua directii clare de dezvoltare, incepute inca din mandatul Isabellei Pleska, manager care a parasit retailerul in toamna anului trecut.

Dupa remodelarea cu succes a sapte spatii comerciale, reprezentantii Praktiker isi propun ca pana in primavara anului viitor sa investeasca nu mai putin de 8 milioane de euro intr-un amplu proces de remodelare a spatiilor comerciale ce va viza imbunatatirea a inca 13 unitati comerciale la nivel local.

“Praktiker are multe <<asset-uri>> pentru a redeveni unul dintre cei mai mari jucatori DIY. Detinem 27 de locatii, le-am vizitat, merg bine si sunt multe oportunitati in magazine si in companie. Sunt multe elemente care puse la comun vor aduce rezultate. Avem in lucru o strategie pe termen lung care va fi dezvoltata in urmatoarele saptamani si incercam sa analizam in ce masura se va putea materializa. (…) Societatea romaneasca este una pozitiva si deschisa spre schimbari in privinta calitatii si are foarte mari asteptari pentru modelele de business axate pe bricolaj”, crede noul executiv al Praktiker Romania.

Oficialii Praktiker mai spun ca o miza importanta va fi in online, iar rezultatele pentru primul an de functionare sunt foarte bune.

“Vanzarile online se apropie de vanzarile unui magazin mediu al Praktiker si va ramane un punct cheie in dezvoltarea la nivel local. (…) Magazinele sunt importante si vor ramane cel mai bun canal de vanzari, dar clientii trebuie sa gaseasca inspiratie si preturi bune. Daca esti cel mai ieftin nu vei face bani. Vom cauta sa oferim solutii si produse de care au nevoie si care vin in sprijinul acestora. Vrem sa imbunatatim productivitatea per mp. Vad un potential in zona de gradinarit. (…) Online-ul functioneaza diferit. Nu este usor sa vinzi anumite produse, insa ne vom concentra pe produsele care pot fi trimise prin curier. Oportunitatea este de a dezvolta servicii de tipul <<Click&Collect>>. Aici este oportunitatea”, a incheiat noul director general al Praktiker Romania.

Omer Susli, omul de afaceri care a cumparat operatiunile Praktiker Romania in anul 2014, l-a recrutat la inceputul lunii martie pe polonezul Miroslaw Huczek in pozitia de director general al companiei la nivel local, manager cu experienta in sectorul retailului de bricolaj, la nume precum Praktiker Polonia, BauMax sau OBI.

magazin Praktiker Ploiesti

Miroslaw Huczek si-a inceput cariera in domeniul retailului de bricolaj in 1998, unde timp de cinci ani de zile a ocupat pozitia de manager de vanzari. Ulterior, pentru mai putin de doi ani a avut functia de director de operatiuni in cadrul Praktiker Polonia, pentru ca in anul 2005 managerul sa ia o pauza din industria de profil si sa activeze in retail pentru o filiala a unei companii germane care si-a extins activitatea in Polonia vreme de circa 4 ani. In plina criza, intre 2009 si 2013, Miroslaw Huczek a detinut pozitia de director de vanzari in cadrul grupului OBI, pentru ca timp de un an si jumatate sa fie executivul care a condus operatiunile BauMax in Bulgaria.

In ultimii doi ani si jumatate, Miroslaw Huczek (foto stanga) s-a deconectat de retailul de bricolaj si s-a reintors in Polonia, acolo unde a coordonat operatiunile KJUST, o companie specializata in productia de solutii de depozitare pentru portagajul automobilelor.

Miroslaw Huczek va prelua conducerea operatiunilor Praktiker de la 1 martie si va deveni astfel primul manager polonez care va coordona activitatea unui retailer de bricolaj in Romania.

Noul executiv al Praktiker isi intra in rol dupa patru luni de la plecarea Isabellei Pleska din fruntea retailerului de bricolaj, companie pe care a coordonat-o timp de aproximativ un an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri