Schimbarile care au loc, in prezent, la nivelul Uniunii Europene vor influenta, inevitabil, si Romania. Nu este inca foarte clar care este scenariul optim pentru tara noastra, intre Europa cu o singura viteza si o Uniune cu mai multe viteze. Insa, in timp ce autoritatile sustin ca totul ar trebui sa ramana neschimbat, economistii sunt de parere ca acum este momentul ca Romania sa se mobilizeze.

Economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, este de parere ca, in acest moment, Romania ar trebui sa se ambitioneze sa faca parte din cat mai multe cluburi europene: Schengen, din Zona Euro si din clubul care se prefigureaza, de aparare comuna europeana, s.a.m.d. “Sigur ca este posibila si alegerea de a nu face parte din aceste cluburi, dar atunci poti fi oricand exclus, scos de pe orbita”, a declarat Valentin Lazea, in cadrul emisiunii “Profesionisti in investitii” difuzata de wall-street.ro.

In contextul probabilitatii continuarii proiectului european cu viteze diferite pentru statele membre, economistul BNR este de parere ca, oricum, ceva trebuia sa se schimbe, pentru ca daca ramane in stadiul nefinalizat de pana acum se va prabusi. “Proiectul este este intr-o roata, dat de politica monetara. Celelalte trei sunt dezumflate, respectiv politica fiscala, diplomatia si politica de aparare. Europa va deveni irelevanta in 20 - 30 de ani daca nu isi uneste aceste politici. Punerea pe masa a acestor probleme este benefica, dar este regretabila atitudinea autoritatilor de la Bucuresti, care au spus ca nu vor sa se schimbe nimic. O sa stam si nu o sa se schimbe nimic, pana ce o sa se schimbe totul”, a subliniat Lazea.

In cazul Europei cu doua viteze, Romania trebuie sa ceara ceva la schimb

In opinia sa, este momentul ca, in contextul discutiilor pentru o Europa cu mai multe viteze, Romania sa intre la masa negocierilor si sa obtina maximul posibil din aceasta situatie.

“Hai sa ne uitam la ceea este cu adevarat important: pastrarea celor patru libertati de miscare, respectiv a capitalurilor, a serviciilor, a bunurilor si a persoanelor. Deci, hai sa ne asezam la masa si sa negociem ca aceste patru libertati sa ramana in continuare, chiar si pentru statele cu viteza a doua, a treia… Dar aici intervin chestiunile de nuanta, pentru ca este clar ca, spre exemplu, daca libertatea de miscare a oamenilor se va pastra, anumite beneficii sociale vor fi taiate pentru cei din ultimul grup”, a mai spus Lazea.

Pe de alta parte, el spune ca este normal ca statele dezvoltate sa descurajeze turismul pentru beneficii sociale (unul dintre motivele pentru care Marea Britanie a decis sa parareasca UE), dar Romania trebuie sa negocieze mentinerea acestor beneficii, pe cat posibil, pentru cei care muncesc.

O alta zona in care tara noastra ar trebui sa negocieze, in opinia lui Valentin Lazea, este cea a fondurilor structurale. “Romania ar trebui sa spuna: nu mai reduceti fondurile structurale si fondurile destinate agriculturii, pentru ca nu veti putea voi, europenii, ca in cadrul unui buget care reprezinta doar 1% din PIB-ul comunitar, sa faceti si aparare si politici contramigratiei si politica verde, contra poluarii si decarbonizarii, si sa pastram si politica agricola si politica de coeziune. Ceea ce cred eu ca e de negociat, este ca cei care vor sa faca ceva in plus pe celelalte dimensiuni, pe imigratie pe aparare etc., sa isi puna bani separat, altii decat cei care sunt deja in buget”, mai spune economistul sef al BNR.

Craciun (BCR): Romania s-ar mobiliza in cazul in care ramane in esalonul doi

La randul sau, directorul general al BCR Pensii, Radu Craciun, este de parere ca interesul Romaniei ar fi mai bine reprezentat de o Europa cu o singura viteza. “Asta ne va permite sa ramanem, cumva, in centrul actiunii”, spune Craciun.

Cu toate acestea, in opinia sa, un factor de mobilizare pentru Romania ar fi o Europa cu doua viteze, pentru a avea motivatie sa acceada catre nucleul dur al UE.

“Si realitatea a confirmat ca, odata ce am intrat in UE, ne-am relaxat destul de mult din punct de vedre al reformelor, a disparut acea tinta pe car am avut-o inainte. De aceea am putea afirma ca o Europa cu doua viteze ar reprezenta pentru Romania un nou proiect de integrare europeana, in care aderarea la nucleul dur al UE ar puta sa fie un element de motivare pentru a ne intoarce la reformele pe care deocamdata le-am incetinit”, a mai spus Radu Craciun.

Potrivit acestuia, tarile care vor apartine plutonului fruntas vor beneficia de un ritm de dezvoltare, de crestere, de convergenta mai ridicat decat cele din esalonul doi si Romania ar trebui sa profite de acest aspect..

Referitor la evolutia viitoare a Uniunii, parerea lui Radu Craciun este ca, oricum, proiectul nu avea cum sa continue in actuala formula, avand in vedere divergentele mult prea mari existente intre membri. “Aici ne putem gandi la divergentele economice, dar este vorba chiar mai mult decat atat, de divergentele la nivel de conceptiei a UE si a modului in care ea trebuie sa functioneze”, a subliniat Craciun.

Sursa foto: symbiot / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri