Europa cu mai multe viteze exista deja, avand in vedere ca unele tari sunt membre ale zonei euro, altele nu, iar altele nu sunt nici macar in Schengen, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Insa riscul pentru Romania in situatia “oficializarii” acestei stari de fapt este sa intareasca si mai mult barierele deja existente intre ea si statele dezvoltate ale Uniunii.

“O Europa in mai multe viteze este o realitate: avem o zona euro cu o parte din state, state care nu sunt in zona euro, state care nici macar nu sunt in zona Schengen. Deci aceasta este realitatea. Inteleg discutia intr-un singur sens: sa nu punem bariere, sa nu consolidam aceste bariere, sa nu le intarim, ci sa facem de asa maniera incat politicile sa duca la subtierea acestor bariere si eliminarea lor intr-o anumita perspectiva. Cred ca pentru noi, romanii, la cei 10 ani de la aderare (…) preocuparea principala este sa tinem cat se poate de drept acest drum. Vedeti ca el are multe obstacole, unele din interior, altele din exterior, si sa intensificam eforturile de convergenta intr-o maniera cat se poate de echilibrata”, a explicat guvernatorul BNR.

Referitor la parcursul Romaniei catre zona euro, Isarescu a explicat ca isi mentine opinia potrivit careia o tinta ar constitui o ancora pentru politicile interne ale tarii, dar, in prezent, stabilirea unei tinte ar fi atipica.

“Mai are vreo tara tinta de aderare? Ar fi atipic sa (vina Romania acum cu o tinta –n.r.). Sau tintele sunt stabilite cu alte cuvinte, de tipul “cand se va ajunge la 90% PIB pe locuitor din media UE”. Fostul guvernator al bancii centrale a Poloniei a avut un raspuns mult mai dur: nu poti sa intri intr-o casa daca ea este in flacari. Nu ii impartasesc punctul de vedere, dar nici nu pot sa il resping in totalitate”.

Cum stam cu inflatia in 2017?

Guvernatorul BNR a facut aceste declaratii in cadrul conferintei de presa de prezentare a deciziilor de politica monetara adoptate de Consiliul de Administratie al bancii centrale.

Acestea au vizat mentinerea, atat a dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an, dar si a ratelor rezervelor minime obligatorii, atat la lei cat si la valuta.

Deciziile au fost adoptate in conditiile in care, la inceputul acestui an, rata anuala a inflatiei a revenit in teritoriu pozitiv, dar estimarile BNR arata ca aceasta se va mentine sub limita de jos a intervalului de variatie din jurul tintei (0,75%) pana aproape de finalul anului.

“Spre sfarsitul anului, probabil se va intra in intervalul de variatie. Am pus acolo un cuvant cheie: “incertitudine” in privinta pretului titeiului. Nu avem certitudinea ca se va duce in sus. In consecinta, s-ar putea ca o evolutie contrara cu unele previziuni ale pretului titeiului sa ne mai schimbe proiectia privind inflatia”, a explicat guvernatorul.

La riscurile externe asupra inflatiei, Isarescu a mai punctat incertitudinile legate de cresterea economica si evolutia inflatiei in zona euro, in regiune si la nivel global.

Pe plan intern, riscurile sunt generate, in principal, de evolutia politicii fiscale si de venituri pe anul 2017, dar si de ajustarile viitoare ale preturilor administrate.

Referitor la majorarile salariale, recente si viitoare, seful BNR a spus ca acestea sunt inevitabile in contextul in care se manifesta lipsa de forta de munca in mai multe sectoare. Cu toate acestea, el atrage atentia ca majorarile salariale trebuie tinute sub control intr-o maniera sustenabila, dozajul fiind foarte important.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri