Zona euro se pregateste pentru primirea unui nou membru. Bulgaria a solicitat aderarea la Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM II) si la Uniunea Bancara pana in iulie 2019, iar ministrii de Finante din zona euro au salutat aceasta decizie. Mai mult, in cea mai recenta reuniune Eurogrup, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana au anuntat ca evaluarea ar putea fi finalizata in "aproximativ un an". In ce stadiu se afla Romania?

Bulgaria indeplineste toate criteriile nominale pentru aderare la ERM II. Moneda nationala, leva, este deja legata de euro, inflatia este scazuta, datoria publica este sub media din zona euro si sub limita de 60% din PIB ceruta de UE, iar tara inregistreaza excedent bugetar.

Cu toate acestea, minstrii de Finante din statele zonei euro spun ca Bulgaria mai are de implementat reforme in sistemul judiciar si ca trebuie sa gaseasca solutii la problemele privind coruptia sau crima organizata.

Cerinte suplimentare in domeniul justitiei

“Noile cerinte sugereaza ca lectiile din trecut au fost bine invatate. Prin urmare, aspectele legate de supravegherea bancara, convergenta reala si institutionala au castigat o pondere importanta in criteriile de acceptare a noilor membri in clubul euro. Aceasta abordare poate fi interpretata ca fiind schimbarea regulilor in timpul jocului, dar pare a fi necesara dupa criza datoriilor europene. In cele din urma, probabil ca Bulgaria va indeplini cerintele de aderare la Uniune Bancara si la ERM II simultan. Cu toate acestea, din cauza rezultatelor obtinute pana acum, avem indoieli cu privire la progresele viitoare in ceea ce priveste recomandarile care intra sub incidenta mecanismului de cooperare si verificare (MCV) si ca se va atinge un nivel rezonabil de convergenta economica reala pentru a limita timpul petrecut in cadrul ERM II la minim doi ani”, sustine Ciprian Dascalu, economist-sef ING Bank Romania.

Pentru intrarea in Uniunea Bancara, Bulgaria ar mai avea nevoie de aproximativ un an, au subliniat membrii Eurogrup, insa in ERM-2 (ante-camera euro) trebuie sa ramana cel putin doi ani inainte de a adera la zona euro, timp in care trebuie sa demonstreze stabilitatea indicatorilor macroeconomici in zona delimitata de criteriile de la Maastrict.

Eurogrupul include ministrii de Finante din cele 19 state membre ale zonei euro, tari care sunt si membre ale proiectului uniunii bancare destinat sa consolideze stabilitatea financiara a blocului comunitar.

Bulgaria se afla de mai multi ani sub un regim de austeritate, denumit Consiliu monetar, in cadrul caruia moneda nationala (leva) a fost legata mai intai de marca germana si ulterior de euro la un curs de schimb fix. Acest sistem a permis tarii sa mentina indicatorii macroeconomici stabili si printre cele mai mici datorii publice (26,8% din PIB) din Europa.

Romania se indeparteaza de zona euro

Romania a indeplinit, si ea, cele 5 criterii de la Maastricht timp de cativa ani, insa deja se indeparteaza de limitele stabilite cu inflatia si deficitul bugetar. De asemenera, de-a lungul timpului, si-a stabilit mai multe tinte de aderare, insa le-a abandonat rand pe rand.

Economistul ING considera ca Romania si Croatia, care si-au exprimat intentia de a se alatura zonei euro in viitorul apropiat, ar trebui sa invete din experienta Bulgariei, mai exact din obstacolele intampinate si din noul set de cerinte privind convergenta reala si institutionala.

“Romania are o tinta lejera de adoptare a monedei unice pana in 2024, in timp ce Croatia intentioneaza sa aplice pentru ERM II in 2020. Legatura dintre adoptarea euro si indeplinirea recomandarilor MCV este relevanta, insa, numai pentru Romania”, a subliniat Dascalu.

Totusi, acesta crede ca este putin probabil ca Romania sa indeplineasca majoritatea criteriilor nominale de aderare pana in 2022, referindu-se in mod special la mentinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB. De asemenea, in opinia sa, daca economia intra pe o panta descendenta, pot aparea riscuri generate de sustenabilitatea datoriei, de structura cheltuielilor publice, de nivelul redus al veniturilor din taxe ca procent in PIB si din cauza bazei limitate de impozitare. “De asemenea, este posibil ca inflatia si rata dobanzii pe termen lung sa ramana peste criteriile de la Maastricht in Romania pana in 2022”, a mai spus economistul ING.

Romania s-a obligat prin tratatul de aderare la Uniunea Europeana sa adopte moneda unica europeana, insa nu are un termen clar stabilit.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri