Competitia bancilor pe segmentul IMM va fi tot mai puternica in regiune, in timp ce actualul mediu financiar cu dobanzi scazute ofera acestor companii costuri de finantare reduse, care ar putea ramane ancorate in aceste zone inca cel putin 12 luni. "Este un moment bun pentru orice client IMM sa se finanteze", a declarat intr-un interviu acordat in premiera wall-street.ro Johann Strobl, CEO Raiffeisen Bank International (RBI).

"Competitia va fi tot mai puternica in viitor, dar as zice foarte simplu ca driver-ul costurilor de finantare (pe segmentul IMM - n.r.) va fi in termeni absoluti dobanda cheie a bancii centrale", a explicat Strobl, precizand ca va mai dura o perioada pana cand BCE va decide sa creasca dobanda cheie.

Nu cred ca in urmatoarele 12 luni vom vedea o crestere a dobanzilor in majoritatea tarilor din regiune - Johann Strobl, CEO al RBI

Noul CEO al grupului financiar rezultat din fuziunea Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB) si Raiffeisen Bank International (RBI) mizeaza pe o crestere organica in regiune, iar business-ul de IMM este o componenta importanta a acestui plan. In plus, avand in vedere ca dobanzile de piata sunt sub cele ale bancilor centrale, subsidiarele sunt intr-o pozitie foarte buna pentru a finanta companiile.

Intrebat despre ponderea in venituri a segmentului IMM, seful RBI a stat putin pe ganduri si a calculat pe loc procentul reprezentat de aceasta linie de business, care ajunge la circa 15% la nivelul grupului.

Retail jobs

Pe de alta parte, referindu-se la finantarea IMM-urilor romanesti, Johann Strobl a subliniat ca acestea au fundamente bune, activeaza intr-o economie ce a inregistrat in T1 o crestere spectaculoasa si mai exista si potentialul imens de a atrage fonduri europene.

"Este un moment bun pentru orice client IMM sa se finanteze", a subliniat bancherul.

Grupul Raiffeisen sustine in mod activ finantarea segmentului IMM prin parteneriate incheiate cu BERD sau BEI, mai multe programe de finantare fiind active si pe piata din Romania.

In ceea ce priveste riscurile unei recesiuni blande si de scurta durata, Strobl a raspuns scurt si hotarat ca "nu exista niciun semn economic al unui astfel de scenariu", iar analistii bancii tocmai au revizuit in sus prognoza de crestere pentru zona euro.

Citeste si:
BNR se îndoiește de capacitatea unor firme de a rezista după...
BNR se îndoiește de...

"Daca exista motive pentru corectii, acestea nu ar trebui sa aiba un impact puternic asupra economiei", a concluzionat Strobl.

Johann Strobl are un doctorat in administrarea afacerilor si peste 27 de ani de experienta in banking, dintre care 18 in Bank Austria Creditanstalt, unde a ocupat functia de CFO. In 2007, Strobl a devenit Chief Risk Officer (CRO) al Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB), iar ulterior a devenit membru al board-ului RBI. In 2013 a preluat functia de director general adjunct al grupului Raiffeisen Bank International.

Cititi in editia de luni interviul complet cu seful Raiffeisen Bank International pentru a afla mai multe despre planurile de digitalizare ale bancii si cum vor fi influentate subsidiarele, inclusiv in ceea ce priveste numarul de anagajati.

Citeste si:
Finanțare de peste 14 milioane euro pentru un nou spital COVID în...
Finanțare de peste 14...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri