Doua companii multinationale se afla in discutii avansate pentru a intra pe piata din Romania, fiind in plin proces de identificare a unor locatii cheie, atat pentru productie, cat si pentru birouri, arata datele Jones Lang LaSalle (JLL), una dintre cele mai mari companii de consultanta imobiliara prezente la nivel local.

Potrivit specialistilor din piata imobiliara, cele doua nume ar urma sa creeze peste 3.000 de locuri de munca in urmatorii ani la nivel local, Romania fiind din ce in ce mai cautata in randul investitorilor datorita rezultatelor macroeconomice pozitive, a climatului favorabil pe care il traverseaza, cat mai ales a fortei de munca foarte atractive.

“Polurile de business raman in zona de nord, iar centru-vest creste puternic. In anii urmatori va urma un val de dezvoltari in zona Piata Presei Libere. Am ajuns din urma Varsovia la multe capitole, insa nu si in ceea ce priveste stocul total. Piata s-a maturizat, dar a devenit una a dezvoltarilor speculative, este o piata in care dezvoltatorii si chiriasii incearca sa gaseasca numitorul comun (…) Ochii sunt spre Bucuresti, spre marile orase din tara. Avem discutii cu grupuri internationale care vor sa intre pe plan local si vizeaza atat partea de productie, cat si activitate de birou si urmaresc sa deruleze un amplu proces de recrutare in Romania, ce ar viza crearea a peste 3.000 de noi locuri de munca”, a precizat Marius Scuta (foto mai jos), national director, head of office department & tenant representation in cadrul JLL Romania.

Potrivit acestuia, peste 2.000 de angajati sunt vizati pentru un proiect in tara, in timp ce 1.000 de specialisti vor fi cautati pentru activitati de birou in Capitala.

Un raport al companiei JLL arata ca in ultimii 10 ani (2007-2017) au fost construiti peste 5 milioane de metri patrati de proiecte imobiliare comerciale, stocul din 2007 triplandu-se.

Potrivit consultantilor, doar in Capitala au fost construite 150 de cladiri noi de birouri, cu o suprafata totala de 1,7 milioane de metri patrati, ce a condus las crearea unui numar de circa 200.000 de locuri de munca.

C & W Echinox: Companii din Vestul Europei, SUA si Canada se uita cu interes spre Romania

Romania a intrat in al saptelea an consecutiv de crestere economica, evolutia pozitiva fiind determinata atat de o revenire a apetitului pentru consum, cat si de sectorul industrial si cel al serviciilor, sustin specialistii imobiliari din cadrul Cushman & Wakefield Echinox, care apreciaza ca dezvoltarea industriala si a serviciilor, cu accent pe segmentele IT, BPO si SSC, au alimentat cererea pentru spatii industriale si de birouri, motiv pentru care aceste segmente ale pietei imobiliare sunt in plin proces de expansiune.

“Vedem in continuare un apetit crescut din partea companiilor, in special multinationale, in a deschide sau a-si extinde operatiunile din Romania, iar in momentul de fata cea mai mare problema este legata de forta de munca limitata si de un bazin din ce in ce mai redus de recrutare, tinand cont de scaderea treptata a natalitatii de dupa anul 1990. (…) Domeniile „vedeta” au ramas aceleasi in ultimii ani: in industrie vorbim in primul rand de componente auto, iar in servicii, alaturi de companiile din zona IT, vedem toata gama de companii multinationale care considera ca isi pot eficientiza anumite procese prin centralizarea serviciilor in cadrul unor reprezentante locale”, a declarat Madalina Cojocaru (foto mai jos), partner al departamentului de birouri din cadrul Cushman & Wakefield Echinox.

Potrivit reprezentantului C&W Echinox, companii cu activitate in Europa de Vest, Statele Unite, dar si Canada, analizeaza cu atentie piata locala.

Conform datelor C&W Echinox, anul acesta vor fi livrati in Bucuresti si in marile orase din tara (Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Brasov) aproximativ 300.000 mp de birouri, iar in 2018 vor fi date in folosinta in aceste orase alte spatii cu o suprafata de circa 500.000 mp. La un grad de ocupare de 100%, aceste cladiri pot gazdui intre 80.000 si 100.000 de angajati.

Investitorii imobiliari din Africa de Sud, tot mai implicati in Romania

Dupa NEPI si Atterbury Europe, compania din urma anuntand recent preluarea unei participatii de 50% din activele comerciale detinute de Iulian Dascalu la nivel local, alti investitori de origine sud-africana intentioneaza sa realizeze investitii la nivel local.

Consultantii de la JLL apreciaza ca vor mai exista grupuri care se uita spre Romania.

“Ceea ce cauta potentialii investitori nu e intotdeauna foarte usor de gasit. Daca sud-africanii fac o miscare la o distanta atat de mare vor sa achizitioneze un portofoliu complex. Se uita la proiecte de dezvoltare, pe toate asset class-urile. Sunt grupuri care se uita la retail, altele care cauta proiecte mixte. (…) Investitorii din Africa de Sud vad Romania ca o piata foarte tentata, fata de grupurile vestice care vad mult risc la nivel local. Pe sud-africani, de exemplu, nu ii intereseaza atat de mult riscul. Dupa NEPI, multe grupuri cauta investitii in regiune. Au cumparat proprietati in Polonia, dar si in Macedonia si alte piete regionale. Romania devine o destinatie favorita”, crede, la randul sau, Andrei Vacaru (foto mai sus), responsabil al departamentului Capital Markets in cadrul JLL.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri