Pe seama ultimelor propuneri de modificare a programului de guvernare, mediul de afaceri din Romania a lansat mai multe reactii cu vedere la impactul pe care aceste masuri urmeaza sa le aiba asupra antreprenorilor si asupra dezvoltarii economiei. Florin Pogonaru a prezentat aceste reactii in cadrul unei conferinte de presa organizata de catre Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania a facut mai multe declaratii in numele mediului de afaceri, referitoare la efectele pe care masurile care se regasesc in programul de guvernare al PSD le vor avea asupra mediului de afaceri si asupra intregii comunitati. Acesta afirma ca imaginea Romaniei este puternic afectata de asemenea decizii, o imagine care se imbunatatise in ultimul timp datorita cresterilor economice.

"Am pornit cu o imagine de tara ce a inregistrate cele mai mari cresteri economice din Europa, inainte de introducerea acestui val de masuri am fost un adevarat tigru al Europei. Prin introducerea lor, pe care nu le comentam in prezent de fond, ci doar senzatia de criza si panica pe care le creeaza, astfel de masuri precum impozitul pe venitul gospodariilor sau impozitul pe cifra de afaceri reflecta o adevarata disperare privind situatia colectarii impozitelor si situatia deficitului bugetar. Avem nevoie de o comunicare deschisa intre mediul de afaceri si institutiile statului", a completat Florin Pogonaru.

Reprezentatul AOAR a declarat ca astfel de masuri dau o senzatie falsa de razboi care exista intre public si privat, Pogonaru a sustinut ca aceste masuri trebuie dublate cu masuri de investitii in favoarea sectorului privat.

Astfel de masuri dau o senzatie falsa de razboi care exista intre public si privat. Am vazut masuri luate pentru stimularea consumului si masuri luate in favoarea sectorului public. Probabil ca sunt necesare. Insa, intotdeauna o sa imi pun intrebarea daca acest consum suplimentar are cineva grija sa se duca in productie romaneasca.

Florin Pogonaru

Cresterea continua a salariului minim, o adevarata pustiire a zonelor sarace ale Romaniei

Florin Pogonaru a afirmat ca masurile din programul de guvernare, luate fara a exista o comunicare corecta cu mediul de afaceri si o analiza a impactului, afecteaza companiile cu capital romanesc.

"Crestem intruna salariul minim , dar cand discuti cu cei din zonele sarace ale Romaniei, unde intreprinderile abia platesc salarii foarte mici, intelegi ca prin aceasta crestere, creezi o adevarata pustiire a zonelor sarace ale Romaniei (..) Cand ai un asemnea mediu economic, mai ales pentru firmele romanesti,trebuie sa ai grija ca orice masura anuntata peste noapte, fara a calcula impactul ei, sperie orice nou investitor.(..) Firmele cu capital romanesc vor fi cele mai afectate. Acestea platesc salariu mediu undeva la jumatate fata de cele cu capital strain. Daca te uiti la o astfel de cifra realizezi ca daca se produc cresteri de salarii si nesiguranta in mediul de afaceri, firmele risca sa se prabuseasca." a completat Florin Pogonaru.

Oamenii de afaceri sustin ca aplicarea impozitului pe cifra de afaceri va face inaplicabile conventiile de dubla taxare pe Romania le-a semnat cu alte tari, iar Romania va fi singura tara cu alta impozitare decat impozitarea pe profit. Acestia au declarat ca sunt dispusi la dialog si ca au capacitate si expertiza necesara pentru o mai buna dezvoltare a economiei.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri