Companiile din Romania se afla intr-un stadiu avansat de decapitalizare si din cauza politicilor care stimuleaza acordarea de dividende. Reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% de la 1 ianuarie 2016 a dus, deja, la o explozie a dividendelor acordate de companii, iar masurile ulerioare, anuntate deja, respectiv eliminarea completa a impozitului si posibilitatea acordariii de dividende trimestrial, nu vor face decat sa accelereze acest fenomen, in defavoarea dezvoltarii companiilor pe termen lung, a declarat Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Fianciar-Bancari din Romania (AAFBR), in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking.

Potrivit lui Iancu Guda, in 2017, companiile din Romania au distribuit 85% din profiturile raportate pe 2016, iar suma totala a fost similara cu cea aferenta perioadei 2009 – 2015. O veste buna, aparent, pentru actionarii fara viziune pe termen lung, spune Iancu Guda.

Iancu Guda, unul dintre cei mai renumiti experti in problematica insolventei, va gazdui in 27 septembrie un workshop la conferinta Fast Forward Business Summit. Inscrie-te ACUM ca sa prinzi un loc pentru afacerea ta. Vei invata cum sa gestionezi riscul insolventei din toate punctele de vedere.

In opinia sa, un actionar multumit ar trebui sa fie cel care detine o companie sanatoasa pe termen lung, capabila sa se dezvolte si sa produca si mai mult in viitor.

“Atunci cand exista tentatia fiscala, oportunismul isi spune cuvantul. (…) Decapitalizarea masiva a companiilor vine in contextul reducerii impozitului pe dividende care, pentru o perioada (cel putin in T3 anul trecut) a fost sub semnul intrebarii. Au fost discutii referitoare la o posibila majorare a impozitului, iar acum avem o propunere de eliminare”, a explicat Guda.

Citeste si:
Actionarii Fondul Proprietatea au reinnoit mandatul Franklin Templeton
Actionarii Fondul...

In opinia sa, eliminarea impozitului va accelera acordarea de dividende si, implicit, decapitalizarea companiilor.


Te-ar putea interesa si:

Fast Forward Business Summit

Fast Forward Business Summit

4 octombrie, Hotel Sheraton

Inscrie-te acum!


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Amnistie fiscala pentru salarii imense si contracte cu baieti destepti