Firmele active din Romania sunt, in prezent, mult mai vulnerabile la o eventuala criza financiara decat erau in 2007, sustine analistul economic Iancu Guda. Care sunt cauzele? Companiile sunt mult mai indatorate, in special pe termen scurt, si, in mare masura, la furnizori. In aceste conditii, in eventualitatea unei recesiuni, problemele financiare ale unei firme se vor propaga mult mai rapid la partenerii de afaceri, scrie Guda intr-un articol postat pe blogul sau.

“Practic, intrarea unei companii in insolventa genereaza, in momentul de fata, un soc negativ catre furnizori mai mare cu 73% (reprezentand intensitatea extinderii termenelor de plata intre companii in ultimii zece ani), compartiv cu cel inregistrat in anul 2007”, subliniaza economistul citat.

Situatia este generata de cresterea gradului de indatorare al firmelor, in special pe termen scurt, alimentata de extinderea creditului furnizor, prin prelungirea termenelor de plata intre companii.

“Mediul de afaceri a transferat in ultimii ani o parte semnificativa a creditului bancar catre cel comercial (credit furnizor), acest lucru fiind de natura sa intensifice relatiile intre companiile private deoarece comportamentul a fost unul generalizat”, mai spune Guda.

Firmele au datorii mult mai mari la furnizori decat la banci

Conform analizei prezentate, in 2007, creditele acordate de banci firmelor private insumau 76,6 miliarde de lei, iar acestea au crescut cu doar 26 de miliarde de lei in 10 ani. In schimb, creditul comercial (reprezentat datoriile tuturor companiilor active catre furnizori) a crescut de cinci ori mai mult, inregistrand un avans de aproape 140 miliarde de lei in perioada analizata.

“Anul 2016 indica un usor recul al creditului comercial, in conditiile preferintei companiilor de a contracta credite bancare pentru a reduce termenul de plata catre furnizori. Acest comportament este vizibil doar in randul firmelor care au acces facil la finantarea bancara, si este justificat de obtinerea unui discount comercial de la furnizori mai mare comparativ cu dobanzile aferente creditelor bancare. In acest context, durata medie de incasare a facturilor a scazut in anul 2016 la 104 zile, comparativ cu 114 zile in anul anterior. In ciuda acestui fapt, acest fenomen s-a temperat in pe parcursul anului 2017, si probabil va deveni foarte izolat in urmatorii ani, pe fondul cresterii dobanzilor din cauza cresterii presiunilor inflationiste”, mai spune Iancu Guda.

In opinia sa, pe fondul acestor modificari structurale din economie, efectul de contagiune si propagare a unor socuri negative de la o companie catre alta ar fi mult mai mare in prezent, comparativ cu perioada dinaintea crizei financiare anterioare.

Efect de contagiune in lant

“Fenomenul este observat in practica atunci cand un client iti spune ca nu isi poate plati factura deoarece el, la randul lui, nu isi incaseaza creantele de la clientii sai (clientul clientului tau are o problema). Banuiesc ca regasesti foarte des acest motiv invocat din partea clientilor tai, deoarece neincasarea facturilor de la clienti a devenit principala cauza pentru intarzierea la plata a furnizorilor”, a adaugat economistul citat.

Citeste si:
Pe cine avantajeaza noile reglementari privind insolventa?
MFP pregateste noi...

In concluzie, problema finantarii deficitare a companiilor active in Romania consta in crestera gradului de indatorare pe termen scurt in contextul extinderii semnificative a creditului furnizor.

Acest fenomen creste vulnerabilitatea companiilor la majorarea costului de finantare, si amplifica riscul de contagiune dintre companii. Astfel, se creeaza premisele unei spirale contagioase care, desi este invizibila acum, se poate propaga foarte rapid in urmatoarea recesiune!


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Amnistia fiscala, intre necesitate si hazard moral - cand se justifica