"Romania a realizat multe in acesti 10 ani: convergenta nominala, parte din convergenta reala, stabilitate financiara, a castigat increderea pietelor, a facut reforme structurale. Pentru a continua, insa, procesul de convergenta reala, Romania trebuie sa isi exploateze potentialul de crestere si sa ajunga cat mai aproape de ocuparea deplina a fortei de munca. Desi avem un somaj de 5% astazi, suntem departe de ocuparea deplina a fortei de munca si aceasta pentru ca avem o problema demografica foarte importanta despre care am vorbit foarte putin pana acum si anume: aproximativ 30% din forta de munca si 13% din populatia Romaniei lucreaza in strainatate. Acestea sunt cifrele oficiale. Acesta este PIB-ul pierdut al Romaniei, am putea spune", a afirmat Liviu Voinea, conform Agerpres.

El a atras atentia asupra faptului ca, si acum, cand se inregistreaza rate de crestere economica peste potential, Romania continua sa raporteze rate negative ale natalitatii. Problema imbatranirii populatiei afecteaza PIB-ul potential, iar imbatranirea este dublata de o rata ridicata a persoanelor aflate in risc de saracie.

"De altfel, o estimare facuta de colegii nostri la banca arata ca o crestere cu 1% a ponderii populatiei cu varsta de peste 65 de ani determina scaderea PIB-ului potential cu 1,3%. Estimarea este facuta pe ultimii 12 ani si pe sase tari din regiune", a aratat Voinea.

In acest context, oficialul BNR a subliniat ca nivelul de trai si diferentialul de salarii continua sa explice valul de emigratie chiar pe fondul ratelor inalte de crestere economica, aceasta fiind o crestere inegala la nivel interregional si intergenerational, dezechilibrata ca structura, care adanceste inegalitatile in societate.

Radulescu (BNR): Daca...
Citeste si: BNR: Ce se intampla daca dobanzile cresc cu 2-3 puncte procentuale