Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania a avut o revenire modesta in luna noiembrie, dupa cinci luni consecutive de scadere, acesta ajungand la 44,1 puncte, cu 0,7 puncte mai mult decat valoarea consemnata in exercitiul anterior.

Evolutia s-a datorat ambelor componente ale indicatorului: astfel, indicatorul conditiilor curente a fost de 59,7 puncte, valoare in crestere cu 0,6 puncte, in timp ce indicatorul anticipatiilor a crescut cu 0,8 puncte pana la valoarea de 36,3.

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 reprezentand un indicator prin care doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor finaniari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, este de remarcat ca peste 90% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6891 (in crestere cu 470 pips fata de valoarea inregistrata in exercitiul anterior), in timp ce pentru orizontul de 12 luni valorea medie a cursului anticipat este de 4,7329 (valoare in crestere cu 512 pips fata de cea inregistrata in luna anterioara).

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2018/decembrie 2017) a inregistrat o valoare medie de 3,38% (valoare mai mare cu 0,62 puncte procentuale fata de cea inregistrata in exercitiul anterior). De asemenea, toti participantii anticipeaza o majorare a ratei inflatiei in urmatoarele 12 luni.

Sunt de remarcat (consistente cu anticipatiile de majorare a ratei inflatiei) anticipatiile de majoare a ratelor de dobanda la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni) cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), 100%, si respectiv 98% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie. Astfel rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipat peste 12 luni este 3,25% (valoare in crestere cu 0,62 puncte procentuale fata de valoarea inregistrata in exercitiul anterior), iar yield-ul la obligatiunile suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 4,74% (valoare in crestere cu 0,70 puncte procentuale fata de exercitiul anterior).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri