Bugetul de stat a pierdut incasari de peste 7 miliarde de lei in perioada 2010 - 2015, intrucat pretul de referinta al gazelor la care se calculeaza redeventele petroliere nu a mai fost actualizat din anul 2008, dupa cum au relevat doua controale ale Curtii de Conturi, a declarat, miercuri Dorinel Unsarescu, consilier al presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).

ANRM a organizat miercuri o dezbatere publica pe tema actualizarii pretului de referinta la gazele naturale, in functie de care se calculeaza redeventele petroliere datorate bugetului de stat de catre companiile producatoare.

"Pretul de referinta pentru calcularea redeventelor nu a mai fost actualizat din 2008. Acest pret este, la ora actuala, de 495 de lei pe mia de metri cubi. Intre timp, piata a evoluat, au existat dereglementari in 2013 si 2017. In aceasta perioada, din pacate, ANRM nu a avut disponibilitatea sa ajusteze nivelul pretului de referinta, astfel incat si incasarile la bugetul de stat sa fie la nivelul pietei", a spus Unsarescu, in deschiderea sesiunii de dezbateri.

Potrivit acestuia, Curtea de Conturi a relevat, in urma a doua controale, ca acest lucru a dus la neincasarea la bugetul de stat a unei sume totale de 7 miliarde de lei in perioada 2010 - 2015, ca urmare a faptului ca pretul de calcul al redeventei a ramas la nivelul din 2008.

"Au fost doua rapoarte ale Curtii de Conturi. Primul a evaluat activitatea ANRM in perioada 2006 - 2010, care a stabilit ca, prin neactualizarea pretului de referinta in conditiile pietei, a existat o neincasare din redevente la nivelul anului 2010 de 2,407 miliarde de lei. Intr-un control ulterior, din 2015, Curtea de Conturi a constatat din nou ca, din neactualizarea pretului de referinta, in perioada 2011-2015 diferenta care trebuia incasata a fost de 4,671 miliarde de lei", a aratat reprezentantul ANRM.

Citeste si:
Coronavirus | Romgaz se gândește la amânarea livrarilor spre...
Coronavirus | Romgaz se...

El a mai spus ca ANRM a contestat aceste rapoarte, insa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat castig de cauza Curtii de Conturi.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Angajatorii afectați primesc indemnizație de șomaj pentru 75% dintre angajați
Setari Cookie-uri