Laura Codruta Kovesi a participat la o conferinta privind recuperarea prejudiciilor produse in dosare in care s-au pronuntat hotarari definitive, in cadrul careia a aratat ca banii nu intra efectiv in bugetul statului nu din cauza legislatiei, ci ca urmare a modului in care se tine cont de hotararile judecatoresti, care trebuie respectate.

"Am considerat intotdeauna ca recuperarea prejudiciului este importanta. Trebuie sa avem in vedere specificul investigatiilor DNA, vorbim de fapte de coruptie la nivel inalt, persoane cu functii importante sau averi impresionante. Si asteptarile noastre sunt mai mari cand vorbim de recuperarea prejudiciului", a tinut sa precizeze procurorul sef al DNA la conferinta desfasurata la Centrul de Investigatii Media.

Aceasta a afirmat ca datele statistice indica faptul ca aceasta prioritate a fost indeplinita, cel putin de procurorii DNA.

"Sunt niste cifre relevante. Daca am depasit etapa identificarii bunurilor, am ajuns in etapa confiscarii, dar trebuie sa ne intrebam ce se intampla cu aceste hotarari. Noi, ca procurori, ne-am indeplinit atributiile, mai departe este datoria organismelor financiare", a mai spus Kovesi.

Decizia in cazul imunitatii...
Citeste si: Decizia in cazul imunitatii lui Tariceanu a fost amanata pentru 2019

Ea a precizat ca atunci cand se vorbeste de indisponibilizarea bunurilor se face referire doar la cele de pe teritoriul Romaniei, insa este interesanta tendinta infractorilor de a-si deschide conturi in alte tari.

De asemenea, Kovesi a precizat ca un condamnat prefera sa stea mai mult in inchisoare, dar sa nu i se confiste averea. Potrivit unui studiu european, inculpatii prefera sa petreaca timp in inchisoare, dar sa nu li se ia averea, iar acest lucru pare sa se confirme si in Romania.

Sursa foto: PhotographyByMK / Shutterstock