Consiliul IMM-urilor contesta Legea care da dreptul alesilor locali sa detina functii in in firme private, din cauza faptului ca acest aspect ar duce la concurenta neloiala pentru firmele concurente. Reprezentantii IMM-urilor solicita presedintelui Romaniei sa nu promulge legea, adoptrata de Camera Deputatilor in data de 16 mai 2018, pentru ca, in caz contrar, s-ar legifera conflictul de interese.

“Prin acordarea dreptului primarilor si viceprimarilor de a exercita functii in domeniul privat, se creeaza premisele aparitiei cocurentei neloiale intre compania al caruia angajat este primarul sau viceprimarul, care isi desfasoara activitatea in cadrul respectivei unitatii administrativ-teritoriale, si celelalte societati din acelasi domeniu de activitate”, se arata intr-un comunicat al CNIPMMR.

Legea in cauza modifica si completeaza Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

In noua forma, legea prevede faptul ca primarii si viceprimarii, primarul general si viceprimarii municipiului Bucuresti pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice. Primarii si viceprimarii, primarul general si viceprimarii municipiului Bucuresti pot exercita functii in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa cu atributiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimari ai municipiului Bucuresti, potrivit legii.”

Cine ar amenda firma la care lucreaza primarul?

Potrivit CNIPMMR, noua reglementare va determina favorizarea firmelor in cadrul carora lucreaza alesii in defavoarea celorlalte.

Retail jobs

“Este greu de crezut ca serviciile cu atributii de autorizare, control si sanctionare din subordinarea primariei vor fi impartiale si obiective in aplicarea legii, atunci cand stiu ca trebuie sa aplice, de exemplu, o sanctiune societatii al carui angajat este primarul. De asemenea, aceleasi servicii publice pot fi folosite pentru eliminarea firmelor concurente cu cea primarului, chiar daca obiectul de activitate nu are nicio legatura directa cu atributiile exercitate de acesta”, se subliniaza in comunicatul citat.

CNIPMMR solicita presedintelui Romaniei sa nu promulge legea si sa o trimita Parlamentului spre reexaminare, aceasta nefiind in concordanta cu principiile unei administratii publice locale moderne.

“O functie de demnitate publica presupune o alegere, nu o cumulare. Prin acordarea dreptului alesilor locali de a desfasura activitati in sectorul privat se legalizeaza conflictul de interese. Practic, primarii si viceprimarii, vor forta firmele, si in special IMM-urile locale, care intra in relatii contractuale cu primaria, sa isi achizitioneze produsele si serviciile de la societatile ale caror angajati sunt. CNIPMMR sprijina libera initiativa, aplicarea principiilor preventiei, dar toate acestea trebuie facute cu primari si viceprimari care nu intra in competitie, la modul personal, cu societatile din mediul privat.”, a declarat Florin Jianu, presedinte CNIPMMR.

Citeste si:
Patronii, din ce în ce mai pesimiști: doar 1 din 10 cred în...
Patronii, din ce în ce mai...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri