Comunitatea de afaceri reprezentata de AmCham Romania (Camera de Comert Americana in Romania), AHK (Camera de Comert si Industrie Romano-Germana), Confederatia Patronala Concordia si RBL (Romanian Business Leaders), este extrem de ingrijorata de asaltul asupra statului de drept, prin multiplele initiative legislative de modificare a numeroase legi din diverse domenii, inclusiv a codurilor penale, ce pun Romania pe o traiectorie descendenta din punct de vedere social si economic.

"Cascada de initiative legislative controversate, include anumite proiecte legislative care au fost aprobate astazi in Parlament. Motivarea acestor initiative legislative este fara o logica fundamentata din punct de vedere economic si social, acestea fiind totodata in mod evident partizane. Exemple precum cel privind anularea obligatiilor de respectare a guvernantei corporative de catre companiile de stat, lasa loc pentru abuzuri, politizarea managementului si lipsa de responsabilitate cu privire la folosirea fondurilor publice.

Asistam in ultimele 18 luni la o mobilizare fara precedent a decidentilor in jurul unor teme periferice din punct de vedere al urgentei si importantei pentru Romania si romani, in timp ce prioritati nationale, precum educatia, sanatatea, infrastructura, nu au depasit stadiul de “strategii de sertar”. Desi aceste initiative sunt argumentate la nivel declarativ prin grija fata de cetatean, de fapt, acestea adancesc nesiguranta cetatenilor si neincrederea mediului privat.

Insistenta in directia modificarilor legislatiei penale, in pofida valului de reactii din partea societatii si a avertismentelor partenerilor internationali, creaza un climat de neincredere care afecteaza obiectivele asumate ale Romaniei: sa fie un partener de incredere al NATO si UE, sa adere la OECD si sa creeze bunastare cetatenilor sai.

Aceste masuri si modul in care ele sunt adoptate in mod unilateral erodeaza credibilitatea Romaniei, scad apetitul pentru investitii, cresc costurile pentru imprumuturile din sectoarele public si privat si nu in ultimul rand pericliteaza stabilitatea macroeconomica obtinuta cu mult efort.

Este nedemn ca in anul Centenarului sau prioritatile agendei publice si legislative ale Romaniei sa fie dominate de subiecte care pun in pericol prezentul si viitorul sau si al romanilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri